FOTO Izložba "Arhipelag" Matka Vekića: pejzaži inspirirani koronavirusom

Julijana Marčec | 27.1.2022. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

U galeriji Zlati ajngel u petak, 21. siječnja, otvorena je prva ovogodišnja izložba. Varaždinskoj likovnoj publici svojim se nagrađenim ciklusom radova predstavio jedan od najproduktivnijih autora u suvremenoj hrvatskoj likovnoj umjetnosti - Matko Vekić.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade Slavko Kopač Grand Prix na 6. bijenalu slikarstva podsjetio je kako je nagradu dobio za ciklus radova "Arhipelag", koji je prošloga ljeta bio izložen u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

- Ovo je dio izložbe koja je bila postavljena prošlog ljeta u Zagrebu, no izložio sam i nekoliko novijih radova. Pejzažima se bavim cijeli život, a sada sam ih prvi puta pokazao publici. Koronavirus je utjecao na ovaj ciklus, što govori i sam naziv izložbe "Arhipelag", odnosno otok ili izolacija. Način na koji sam pristupio motivu pejzaža očito evocira ovo naše zajedničko stanje u kojem se nalazimo već dvije godine - rekao je na otvorenju izložbe Matko Vekić.

O autoru i njegovu stvaralaštvu na otvorenju su govorili vlasnik galerije Darko Sačić i akademski slikar Jagor Bučan. Izložba Matka Vekića za razgled će ostati postavljena do 6. veljače.