Ivan Kutnjak: Lovci imaju velikih problema u provođenju svojih aktivnosti

| 15.11.2021. u 16:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Na aktivnosti u lovstvu također se odrazila, kroz ove dvije godine, pandemija COVID-a. Pozitivno je u cijeloj situaciji što se većina aktivnosti u lovstvu odvija na otvorenom pa nema drastičnih posljedica za lovce – kaže Ivan Kutnjak, predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije u sklopu kojeg djeluju 34 lovačka društva i četiri pravne osobe s 1.369 lovaca na 30 zajedničkih lovišta te dva državna lovišta na području županije kojima traje trenutni desetogodišnji lovozakup.

Godišnje aktivnosti lovstva prema ustaljenoj praksi i važećim propisima možemo podijeliti u tri dijela;uzgoj, zaštita i lov divljači, uz permanentno odvijanje aktivnosti pri osposobljavanju lovaca, lovnoj kinologiji i lovnom streljaštvu poštujući lovačku kulturu i etiku po kojoj su lovci iz županije poznati. Same aktivnosti po navedenim segmentima odvijale su se kroz godinu prema usvojenim planovima rada kako županijskog Lovačkog saveza tako i svakog pojedinog lovačkog društva.

- Međutim ako se pogleda ukupna situacija u društvima ili pojedinačno, lovci imaju velikih problema u provođenju svojih aktivnosti. Otežano su se odvijale aktivnosti u lovnom streljaštvu putem međudruštvenih gađanja gdje sama takmičenja iziskuju okupljanja većeg broja ljudi pa su se takmičenja odvijala uz poštivanje svih propisanih mjera (izostala su tradicionalna druženja lovaca), te nije bilo situacija širenja pandemije na gađanjima. Provedena su županijska prvenstva u pojedinim disciplinama (trap, lovački parkur) uz sudjelovanje županijske ekipe na državnom prvenstvu s osvojenim 6. mjestom od 21 sudionika. Isto tako provedeno je županijsko prvenstvo u lovnoj kinologiji-lovno kinološki kup “Sveti Hubert” sa sudjelovanjem naše ekipe na državnom prvenstvu i dobrim rezultatima u središnjem dijelu poretka učesnika takmičenja, dok je Andreja Farkaš u ženskoj konkurenciji osvojila 2. mjesto pojedinačno. Zbog mjera u dijelu poštivanja lovačke kulture i etike nismo mogli dostojno obilježiti blagdan Svetog Huberta, pa su mise u crkvama slavljene sporadično sa što manjim brojem sudionika i izostankom druženja lovaca - rekao je Kutnjak.

Što sugovornik kaže o postotku naleta automobilom na divljač, rastu populacije čagljeva, šteti na usjevima i drugim problemima čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...