IT sektor naše regije i dalje će imati čvrstu podršku ponovno izabrane dekanice FOI-ja Foto: Viktor Hranić

IT sektor naše regije i dalje će imati čvrstu podršku ponovno izabrane dekanice FOI-ja

VV | 19.5.2021. u 12:16h | Objavljeno u Društvo

Na Fakultetu organizacije i informatike (FOI) održani su izbori za novog dekana(icu). Bez protukandidata, a nakon provedenog izbora na mjesto dekana po drugi puta izabrana je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep. Od 76 članova Fakultetskog vijeća, 70 članova pristupilo je glasovanju, a na poziciju dekanice izabrana je s ukupno 69 glasova članova Fakultetskog vijeća (profesora, docenata, predstavnika asistenata, predstavnika službi, predstavnika studenata). Nastavak je to dosadašnjeg uspješnog mandata u trajanju od dvije godine. Novi mandat dekanice i njezine Uprave na sljedeće dvije godine počinje u listopadu ove godine, s novom akademskom godinom 2021./2022. Što je obilježilo posljednje dvije godine rada FOI-ja, kako je pandemija koronavirusa utjecala na organizaciju nastave i koji su planovi za dalje razgovarali smo s prof. dr. sc. Begičević Ređep.

Po drugi puta ste izabrani za dekanicu FOI-ja. Veliki je to uspjeh za vas osobno s obzirom na broj dobivenih glasova.

Smatram to velikim uspjehom i snažnom podrškom svojih kolegica i kolega. Nema ljepšeg osjećaja i zadovoljstva kada te biraju tvoji kolege i kada dobiješ takvo priznanje za svoj rad i rezultate. Situacija u kojoj smo se svi našli u protekle dvije godine bila je izvanredna situacija u kojoj je trebalo donijeti pravovremene i racionalne odluke, organizirati djelovanje fakulteta u uvjetima pandemije, zaštiti nastavnike i studente, a opet im pružiti kvalitetnu nastavu te nikako zaustaviti napredak i razvoj fakulteta te projekata koje smo započeli.

Novi moduli u postojećim programima

Što je obilježilo dvije godine vašeg prvog mandata?

U prvom mandatu ostvareni su gotovo svi rezultati i zadani ciljevi, unatoč pandemiji koja je tražila prilagodbu kako u upravljanju, tako i u izvođenju nastave, te pristupu znanstveno-istraživačkom radu. FOI je zahvaljujući svom znanju i iskustvu u e-učenju organizirao kvalitetnu online nastavu, za što smo u više navrata dobili potvrdu naših studenata kroz visoke ocjene za našu nastavu. Uložen je izuzetan trud naših nastavnika i službi, kako bi se napravila prilagodba, ne samo u izvođenju nastave, već i u pripremi kolokvija i ispita. FOI se dokazao kao vodeći fakultet u online obrazovanju, a pomagali smo svojim znanjem i iskustvom i drugim obrazovnim institucijama u provedbi online nastave.

nina_foi_marina__11_of_18_.jpg

Prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep

Kakav je utjecaj FOI-ja na razvoj IT industrije u Varaždinu i cijeloj Varaždinskoj županiji?

Otvorili smo brojne nove prilike za još bolju i čvršću suradnju akademskog i poslovnog sektora i direktno smo utjecali na niz investicija IT sektora u gradu Varaždinu i našoj regiji. Zahvaljujući kadru kojeg FOI obrazuje te intenzivnoj i kontinuiranoj suradnji s našim partnerima iz IT industrije i drugih povezanih djelatnosti, IT regija sjevera raste i razvija se i ima veliki utjecaj na gospodarske rezultate. Uspjeli smo unutar godinu i pol dana provesti reviziju čak dva studijska programa, i to našeg preddiplomskog sveučilišnog studija Informacijski i poslovni sustavi uvodeći nove module, a sve u skladu sa trendovima tržišta rada i poslovima budućnosti. Važno je da u reviziji naših studijskih programa, slušamo poslodavce i potrebe tržišta te na taj način pristupamo sa revizijama. U skladu s potrebama i trendovima uveli smo sljedeće module: Razvoj programskih sustava, Umjetna inteligencija u poslovanju, Umreženi sustavi i računalne igre te Analiza i dizajn poslovnih sustava, od kojih su dva nova modula vezana uz umjetnu inteligenciju i računalne igre. Proveli smo i reviziju poslijediplomskog specijalističkog studija Upravljanje sigurnošću i revizija informacijskih sustava. Navedeni studij predstavlja moderan i sveobuhvatan studijski kurikulum za kibernetičku sigurnost kojeg FOI izvodi u suradnji s (ISC)², najvećim svjetskim neprofitnim udruženjem certificiranih stručnjaka za kibernetičku sigurnost. Na našem studiju iz sigurnosti predaju vodeći europski i svjetski stručnjaci iz sigurnosti. Završili smo i izmjene stručnog studija PITUP i također ga prilagodili potrebama IT industrije. Puno smo radili kako bi s punim pravom zadržali status vodeće visokoobrazovne institucije u području informacijsko-komunikacijskih znanosti, ali u novije vrijeme i ekonomike poduzetništva. Uspješno smo završili reviziju doktorskog studija u informacijskim znanostima te počeli s razvojem novog doktorskog studija.

Veliki interes studenata za FOI

Što je prednost FOI-ja u odnosu na druge slične studije?

Interdisciplinarnost je naša najveća prednost, i na tome gradimo svoju konkurentsku poziciju. Dodatno smo povećali interes studenata za naše studijske programe te smo prošle godine bilježili izuzetno veliki interes za naše studije. Suradnju s našim IT partnerima intenzivirali smo, uspjeli smo ih još jače uključiti u provođenje studijskih programa te smo uveli i inovativne koncepte učenja i poučavanja poput WBL-a (učenja temeljenog na radu) u suradnji s našim partnerima iz industrije. Uveli smo i obveznu praksu na preddiplomsku razinu studija u formi job shadowinga jer smatramo da naši studenti trebaju čim ranije imati doticaj s praksom.

Koji su planovi Uprave FOI-ja za sljedeće mandatno razdoblje?

U novom mandatu Uprava FOI-ja će biti usmjerena na ostvarivanje svih zadanih ciljeva iz mojeg programa za novo mandatno razdoblje, te nastavak već ranije započetih aktivnosti. Cilj je nastaviti intenzivnu suradnju sa zajednicom i IT industrijom. Smatramo da sinergijskim djelovanjem FOI-ja, Tehnološkog parka Varaždin, kao i naših tvrtki partnera imamo snažan utjecaj na razvoj IT industrije na području sjeverozapadne Hrvatske, ali i puno šire. FOI je zasigurno u regiji vodeći generator znanja i vještina u IKT sektoru čime doprinosimo gospodarskom rastu i razvoju naše regije, kao i Hrvatske. Sinergija FOI-ja i IT industrije bit će i dalje prioritet djelovanja fakulteta, od uključivanja stručnjaka iz prakse u nastavu, pripremu studijskih programa, IRI projekata, načina poučavanja, provođenja prakse do niza drugih aktivnosti i dr.

Najveći prioritet FOI-ja

Što je najveći prioritet u novom mandatu?

Najveći prioritet u novom mandatu stavit će se na znanstveno-istraživačke aktivnosti fakulteta: cilj je osnažiti Laboratorije fakulteta, povećati broj nacionalnih znanstvenih projekata kao i kompetitivnih istraživačkih projekata poput Obzora 2020. Naravno veći broj takvih velikih znanstvenih projekata doprinijet će povećanju relevantnih znanstvenih publikacija naših istraživača kao i njihove citiranosti, te nam je to cilj sljedećeg mandatnog razdoblja.

“Internacionalizacija i hibridna mobilnost

Jedan od planova je nastavak internacionalizacije.

Tako je. Tijekom novog mandata naglasak će biti stavljen i na internacionalizaciju, odnosno povećanje broja odlaznih i dolaznih studenata i nastavnika s naglaskom na Erasmus+ mobilnost te mobilnost kroz CEEPUS mreže. Tome će prethoditi potpisivanje novih bilateralnih sporazuma o suradnji s uglednim inozemnim sveučilištima. S obzirom na novi Erasmus program koji će otvoriti mogućnosti hibridne mobilnosti (kombinacije fizičke i online mobilnosti), sigurno ćemo znati kako iskoristiti tu mogućnost i ostvariti čim veću dolaznu i odlaznu mobilnost. Sve navedeno su pripreme za uglednu EFMD akreditaciju studijskih programa koju ćemo nastojati ostvariti u ovom mandatu. Svakako će jedan od izazova biti i kako organizirati i provesti nastavu u sljedećoj akademskoj godini. Bit će važno “naučene lekcije” te znanje i iskustvo koje smo stekli u ovoj akademskoj godini iskoristiti u provedbi i organizaciji čim kvalitetnije nastave u novoj akademskoj godini. Također, nije zanemarivo spomenuti daljnji rad na unapređenju i razvoju naših informacijskih sustava i servisa koje koriste i druge sastavnice Sveučilišta, a koji su nam u ovom razdoblju pandemije omogućili zadržavanje kvalitete i u punom smislu te riječi digitalnu transformaciju poslovanja i nastavnih procesa. Uz sve navedeno, FOI je oduvijek bio institucija koja je puno pažnje posvećivala društvenom djelovanju. Tako smo među prvima organizirali izradu zaštitnih vizira, a nakon potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, studente sa tog područja oslobodili smo dijela školarine, kao što smo im i kupili opremu za rad, te i dalje sufinanciramo internetski promet za sve koji imaju potrebu. Stoga je i dalje važno nastaviti raditi na poticanju vrijednosti koje proizlaze iz društveno-odgovornog djelovanja, povjerenja, akademske čestitosti, kao i zajedništva i poštovanja što je posebice došlo do izražaja tijekom zadnjih godinu dana.

50382389912_b6ea5317fe_k.jpg

- Tijekom novog mandata naglasak će biti stavljen i na internacionalizaciju - istaknula je prof. dr. sc. Begičević Ređep

FOI je poznat po brojnim projektima koje provodi.

Bili smo i posebno projektno aktivni, FOI ima trenutno 33 aktivna projekta na koje je uključeno više od 60 posto djelatnika, a riječ je o projektima Hrvatske zaklade za znanost, Erasmus +, Obzor 2020, ESF, ERDF, IRI i dr. Povećali smo broj znanstvenih projekata Hrvatske zaklade za znanost te smo dobili i dva Erasmus + strateška projekta koje koordiniramo i važni su nam za budući razvoj fakulteta. Također sudjelujemo i na projektima Obzor 2020, a i dalje smo znanstveni partner na projektu e-škole.

U tijeku obnova Vile Oršić koja postaje dio kampusa

Jedan od glavnim problema je prostor. Kako ste to riješili?

Prostorni kapaciteti više su godina veliki problem za našu instituciju. Nedostaje dvorana za izvođenje nastave, kao i prostora za znanstveno-istraživački rad. I dalje očekujemo financijsku potporu za izgradnju Sveučilišnog kampusa Varaždin, faza 2, koji uključuje izgradnju kampusa s kompletnom nastavnom i istraživačkom infrastrukturom na prostorima sadašnje zgrade FOI 2 (Prilaz Fausta Vrančića 3). Projekt smo ponovo prijavljivali, razgovarali sa čelnim ljudima u više ministarstava, na sveučilištu, kao i u Gradu i Županiji te ponovo dobili podršku i iskaz interesa. U ovom trenutku čekamo novi Operativni program u kojem bi naš projekt kampusa trebao biti jedan od prioriteta. Do tada, kako bismo barem malo umanjili problem nedostatnih prostornih kapaciteta, Gradsko vijeće Grada Varaždina donijelo je odluku kojom FOI-ju daje pravo građenja na 30 godina nad Vilom Oršić. Stavljanje te zgrade u funkciju neće dugoročno riješiti problem koji FOI ima, no sigurno će pomoći u savladavanju tog problema, a ujedno ćemo zaustaviti devastaciju i propadanje ove vrijedne i prekrasne zgrade. Obnovu smo uspješno pokrenuli i osigurali sredstva, za sada u iznosu od 4,5 milijuna kuna. Sredstva su osigurana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja, Grada Varaždina, ali su tu i projektna, odnosno vlastita FOI sredstva namijenjena obnovi i uređenju Vile u prostor namijenjen našim studentima. Do sada je obnovljeno krovište Vile, u tijeku su fasadni radovi i radovi na obnovi stolarije, a prije ljeta pokrenut ćemo javnu nabavu za strojarske i elektroinstalacijske radove. U Vili Oršić koja će postati dio Sveučilišnog Kampusa Varaždin – faze II planirano je šest dvorana za nastavu, pet istraživačkih Laboratorija kao i kabineti za nastavno te nenastavno osoblje. Uz sve navedeno nismo zanemarili niti našu glavnu zgradu, u Pavlinskoj, odnosno Habdelićevoj ulici, gdje su napravljena velika ulaganja vezana uz izmjenu fasadne stolarije, a znatno ulaganje napravljeno je i u infrastrukturu potrebnu za nastavu u online okruženju te hibridnu nastavu.

Orsic1.jpg

U tijeku je obnova Vile Oršić koja će postati dio kampusa

 

Označeno u