ISTRAŽIVANJE U kakvom su stanju zaštićeni plavci uz našu Bednju? Foto: Ju Priroda Varaždinske županije

ISTRAŽIVANJE U kakvom su stanju zaštićeni plavci uz našu Bednju?

vv | 20.8.2023. u 06:00h | Objavljeno u Društvo

Istraživanje obuhvaća kartiranje staništa i praćenje stanja ove vrste

Na području ekološke mreže Livade uz Bednju II provodilo se istraživanje Velikog livadnog plavca, strogo zaštićene vrste danjeg leptira koji se od lipnja do kolovoza može vidjeti na vlažnim livadama uz rijeku Bednju.

Istraživanje, koje uključuje kartiranje staništa i praćenje stanja ove vrste na navedenom području ekološke mreže provodi Udruga Hyla, i jedno je od aktivnosti planiranih Planom upravljanja područjima ekološke mreže Livade uz Bednju I-V i park šumom Trakošćan, čija je izrada nedavno u potpunosti završena.

365250069_675248617983291_8855968145045495792_n.jpg

- Specifični životni ciklus ove vrste leptira ovisi o prisutnosti biljke hraniteljice ljekovite krvare i mrava iz porodice Myrmica, kao i o redovitoj i pravovremenoj košnji. Ako samo jedan od navedenih ekoloških čimbenika izostane, stanište prestaje biti pogodno za vrstu i ona se na njemu više ne pojavljuje - navode u Javnoj ustanovi Priroda Varaždinske županije.

U Hrvatskoj je Veliki livadni plavac kritično ugrožena vrsta, a visok rizik od izumiranja prijeti mu i u čitavoj Europi. Uzroci ugroženosti povezani su s promjenom načina korištenja i nestankom staništa, prestankom tradicionalnog režima košnje, zapuštanjem i zarastanjem livada te promjenom vegetacijskog sastava livada. Područja ekološke mreže Livade uz Bednju II na području gradova Ivanec i Lepoglava, jedno su od svega pet područja u Hrvatskoj na kojima se Veliki livadni plavac još uvijek pojavljuje.