Istraženo 196,5 metara podzemnih kanala u sklopu "Speleološkog kampa Ravna gora 2021" Foto: Ilustracija/SU Kraševski zviri Ivanec

Istraženo 196,5 metara podzemnih kanala u sklopu "Speleološkog kampa Ravna gora 2021"

VV | 21.9.2021. u 20:27h | Objavljeno u Društvo

Vikend akcijama tijekom lipnja, srpnja i kolovoza Udruga SU Kraševski zviri Ivanec organizirala je "Speleološki kamp Ravna gora 2021“ uz potporu Komisije za speleologiju HPS-a i Varaždinske županije. Rezultat istraživanja bila je izrada 16 speleoloških nacrta (12 špilja i 4 jame), a istraženo je sveukupno 196,5 metara podzemnih kanala.

- Speleološki objekti koji su istraživani na kampu "Ravna gora 2021“ pronađeni su rekognosciranjem terena prijašnjih godina, dok su nam za neke objekte lokacije ulaza dojavili Dubravko Šincek i Hrvoje Cvitanović - Cvite te im se ovom prilikom zahvaljujemo! Najveći broj speleoloških objekata istraženo je na području Kuča-gore, predjelu Ravne gore između Velike i Male Sutinske.

4_Kukeljka_foto-Vinka-Dubovecak-690x462.jpg

- S istraživanjem u 2021. godini, do sada je na Ravnoj gori istraženo čak 51 prirodni speleološki objekt. Najviše istraženih speleoloških objekata je na području Grada Lepoglave i Općine Klenovnik - rekla je voditeljica kampa Vinka Dubovečak, mag. geografije, predsjednica SU Kraševski zviri Ivanec.

Na speleološkom kampu „Ravna gora“ 2021. godine najveći (volumenom) speleološki objekt koji je istraživan je špilja Vindija u Općini Donja Voća, s duljinom kanala od 51,5 metara.

- Unatoč redovitom znanstvenom istraživanju špilje, nikad nije izrađen speleološki nacrt špilje. Špilja Vindija ima veliki arheološki i paleontološki značaj zbog čega je proglašena paleontološkim spomenikom prirode. Špilja je izmjerena totalnom stanicom, geodetskim uređajem koji omogućuje visoku preciznost izmjere. Po duljini kanala, Vindija je treća najdulja špilja na Ravnoj gori (iza Cerjanske špilje/Dopolanščice i Velike špilje kod Goranca/Mačkove špilja) - izvijestila je Dubovečak.

Jama Grobnica (sinonim: Cinkalica 3, Markov skok) je jama koja je otprije poznata na području Goranca (Općina Klenovnik), no također nikad nije izrađen precizan speleološki nacrt. Grobnica je druga najdublja jama na području Ravne gore s 18 metara dubine (iza Vila jame).

242102722_2675594319284034_6726455238893161083_n.jpg

- Druga najdulja špilja istražena na kampu je Jurišina špilja s 26 metara kanala što je čini 6. najduljom špiljom na Ravnoj gori (iza Cerjanske špilje/Dopolanščice, Velike špilje kod Goranca/Mačkove špilja, špilje Vindije, Zdenca pri Ciglaru, Špilje pod Butinom). Ulaz u špilju otkrio nam je Dubravko Šincek. Za nju smo dobili informaciju da je služila kao sklonište lokalnim stanovnicima u Drugom svjetskom ratu - izvijestila je Dubovečak.

Jedan dio speleoloških objekata na Ravnoj gori topografski je snimljeno klasičnom tehnikom crtanja (na milimetarskom papiru), dok je jedan dio snimljen digitalnom tehnikom (na mobitelu programom Topodroid). Nakon crtanja na terenu, svi speleološki nacrti su obrađeni na računalu.

Od istraženih speleoloških objekata, dvije jame su onečišćene otpadom (jame Smećica i Grobnica) što je prijavljeno u Čisto podzemlje, volontersku inicijativu koji vode bazu onečišćenih speleoloških objekata Hrvatske. Svi istraženi speleološki objekti predat će se u katastar speleoloških objekata Republike Hrvatske kojeg vodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, najavljuju iz udruge.

Ipak, unatoč kampu Ravna gora još u cijelosti nije istražena. Pronađeni su još neki ulazi u speleološke objekte koji će se istraživati sljedećih godina. U kampu su sudjelovali Damir Androić, Nikolina Androić, Vinka Dubovečak, Jurica Jagetić, Valentina Kraš, Marko Njegovec, Ivana Pofuk, Marko Žuliček (Speleološka udruga "Kraševski zviri“ Ivanec).