Interaktivne radionice "Upoznaj Zemlju - zaviri u mikroskop" u VI. OŠ Varaždin

vv | 31.5.2023. u 19:10h | Objavljeno u Društvo

Djeci se najviše dopalo gledanje minerala koji grade stijene uz pomoć mikroskopa

U organizaciji Hrvatskog geološkog društva, 24. svibnja u VI. Osnovnoj školi Varaždin održane su interaktivne izložbe/radionice za učenike petog razreda te za 3. c i 4. b razred.

O stijenama

Članovi Geološkog društva pričali su im o stijenama.

- Stijene izgrađuju tlo pod našim nogama, planine, od njih gradimo kuće, mostove, ulice... Svaka stijena sastoji se od barem jednog minerala, ali najčešće od više njih. Razlikujemo tri grupe stijena ovisno o tome kako su i gdje nastale: magmatske, sedimentne i metamorfne stijene. Magmatske stijene nastaju stvrdnjavanjem magme, sedimentne stijene nastaju taloženjem različitih vrsta stijenskih čestica (u njima nalazimo fosile), a metamorfne stijene nastaju preobrazbom već postojećih stijena. Stijene imaju različite primjene ovisno o njihovim karakteristikama. Neke stijene su stoga dobar tehničko-građevni kamen, a neke su zbog svoje kvalitete i ljepote arhitektonsko-građevni i ukrasni kamen - piše portal geologija.hr.

Učenici su imali priliku uživo saznati više o stijenama, a volonteri iz Hrvatskog geološkog društva odgovarali su na brojna pitanja. A što se djeci najviše dopalo? Gledanje minerala koji grade stijene uz pomoć mikroskopa!

VI_OS_Varazdin_upoznaj_zemlju_24052023_1.jpg

VI_OS_Varazdin_upoznaj_zemlju_24052023_2.jpg

VI_OS_Varazdin_upoznaj_zemlju_24052023_3.jpg

VI_OS_Varazdin_upoznaj_zemlju_24052023_4.jpg