ARCA Tko je Ludbrežanin za čiji su se izum raspitivali stariji, ali i inozemni inovatori? Foto: Krešimir Đurić

ARCA Tko je Ludbrežanin za čiji su se izum raspitivali stariji, ali i inozemni inovatori?

Irena Harači Pintarić | 28.10.2023. u 12:33h | Objavljeno u Društvo

Elektrotehnika mu je u malom prstu, a želi biti učitelj i raditi u školi

- Osvojena zlatna medalja mi je svakako poticaj za dalje. Volio bih upisati Fakultet elektronike i računarstva (FER), a s obzirom da mi dobro ide i strojarstvo, možda ću se na kraju odlučiti za to područje. Ipak jednog dana volio bih biti učitelj i raditi u školi - otkrio nam je Slobodan Popović, učenik 4. f razreda Elektrostrojarske škole Varaždin. Mladi tehničar za mehatroniku, u pratnji svog mentora Miljenka Tomašeka, ing. el. osvojio je zlatnu medalju za svoj izum automatizirani uređaj za sječenje žice na nedavno održanoj 21. Međunarodnoj izložbi izuma ARCA u Zagrebu.

Od ideje do realizacije

Uz zlatnu medalju, koju je osvojilo još nekoliko njegovih kolega iz Hrvatske, Slobodan je među srednjoškolcima jedini dobio posebnu nagradu Svjetske organizacije za intelektualno vlaništvo (WIPO).

- Dodijeljene su samo dvije takve nagrade, jedna za srednjoškolce i jedna za studente. Mislim da je to dobar pokazatelj da je Slobodan napravio jako dobar rad - zadovoljan je njegov mentor Tomašek.

Slobodan je na samom izumu, automatiziranom uređaju za sječenje žice, radio četiri mjeseca.

- Samu ideju dobio sam još prošle godine, kada sam “uskočio” kolegama iz mog Kluba tehnike Ludbreg, koji polazim od petog razreda osnovne škole. Zbog obaveza oni nisu mogli predstavljati svoj izum na izložbi i tada se zapravo javila ideja da pokušam izraditi svoj projekt, kojeg sam tijekom ovih ljetnih praznika radio kod kuće. Izrada je trajala četiri mjeseca, radio sam svakodnevno po nekoliko sati i uložio u njega oko 300 eura. Nije mi žao ni centa, jer to je moj projekt – otkrio je Slobodan, koji je još kao osnovnoškolac redovito sudjelovao na natjecanjima iz tehničke kulture, pa je tako u sedmom razredu osvojio treće mjesto na državnom natjecanju, a u osmom razredu prvo mjesto te je dobio Oskar znanja.

inovator_slobodan_popovic.jpg

Slobodan i njegov mentor pojašnjavaju kako se radi o izumu koji zamijenjuje posao koji se dosad radio ručno.

- U uređaj se odjedanput mogu umetnuti dvije vrste žica i nakon toga odaberete koju žicu hoćete obraditi. Odredite njezinu duljinu i koliko na njoj želite skinuti izolacije, na početku i kraju. Nakon što pritisnete start započinje proces rezanja žice. Nož, koji se nalazi unutar uređaja, točno na određenim mjestima žicu zareže i kad ona izađe van, potrebno je samo ukloniti izolaciju. Osim toga, uređaj žicu usput i izravna, a sam proces skidanja izolacije je ubrzan, odnosno ne mora se ništa raditi ručno – objasnio je Slobodan.

Što je to?

Kaže kako su mu u Zagrebu mnogi prilazili i raspitivali se za njegov izum, a održao je i prezentaciju o radu uređaja ne engleskom jeziku.

- Rekao bih da je automatiziranom uređaju za sječenje žice privukao možda veći broj mlađe populacije, ali o njemu su se raspitivali i studenti, stariji inovatori, ali i predstavnici iz inozemstva, koji su me pitali postoji li možda i video na YouTubeu – otkrio je Slobodan.

No je li ovaj uređaj za širu upotrebu? Tomašek kaže kako se uređaj može koristiti u osnovnim i srednjim školama gdje se rade vježbe kod spajanja dijelova iz područja elektronike, odnosno elektrotehnike.

- Ovaj uređaj je napravljen za manje projekte, ali na tom principu mogli bi se izraditi i veći uređaji koji bi se mogli koristiti u industriji – slažu se Slobodan i njegov mentor Tomašek.

Slobodan_Popovic_miljenko_tomasek.jpg

inovator_popovic1.jpg

slobodan_popovic.jpg

inovator_slobodan_popovic.jpg