IKAR FEST Internacionalni konzervatorsko-restauratorski festival u Varaždinu Foto: VV arhiva / ilustracija

IKAR FEST Internacionalni konzervatorsko-restauratorski festival u Varaždinu

Varaždinske vijesti | 10.6.2023. u 11:33h | Objavljeno u Društvo

Prvi put u Gradskome muzeju Varaždin održava se IKAR – internacionalni konzervatorsko-restauratorski festival, stručni skup festivalskog tipa otvoren za javnost.

Cilj ovakvog događanja, koje pomalo iskače iz okvira uobičajenih stručnih susreta, je upoznati publiku, kako djecu tako i odrasle, s konzervatorsko-restauratorskom profesijom, o čijoj se ljepoti ne govori mnogo, a eliksir dugovječnosti predmeta od kulturne, povijesne i umjetničke važnosti nerijetko ostaje skriven iza vrata dvorskih zidina.

U ovom slučaju lik Ikara utjelovljuje kulturnu baštinu koja pod utjecajem negativnih čimbenika, Sunčeve svjetlosti i vlage poprima sličnu konotaciju, a glas Dedalov poziv je na brigu o naslijeđu. Pridružite nam se u ovom trodnevnom edukacijskom događanju kako bismo zajedno podignuli svijest o očuvanju kulturne baštine!

Organizator: Gradski muzej Varaždin.
Stručna voditeljica programa: Daša Suhić Hižak, konzervatorica-restauratorica u GMV-u.
Organizacijski odbor: ravnatelj GMV-a Miran Bojanić Morandini, viša kustosica Elizabeta Igrec, viša dokumentaristica Petra Marincel, konzervator-restaurator Petar Nevžala, muzejska pedagoginja Jelena Petković, muzejski tehničar Marko Stančin.
Festival se organizira uz potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Varaždina.

Stručni dio festivala / izlaganja i prezentacije (14. 6. – 16. 6. 2023.)

IKAR FEST se službeno otvara u srijedu, 14. lipnja u 10 sati u multimedijskoj dvorani u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10), gdje će se tijekom trodnevnog trajanja festivala održati i sva izlaganja i prezentacije. Na festivalu sudjeluje više od 50 stručnjaka iz hrvatskih muzeja, Hrvatskog restauratorskog zavoda, hrvatskih sveučilišta i drugih baštinskih ustanova, kao i nekoliko njih iz Slovenije i Austrije. (Raspored izlaganja i prezentacija je u priloženoj programskoj knjižici!!)

Programi za javnost

SRIJEDA, 14. 6. 2023.

Restauratorski izlog
Otvorenje izložbe, 19 sati, Palača Sermage
Izložba prezentira posao konzervatora-restauratora, odgovara na pitanje kakva je naobrazba uz talent neophodna za ovaj delikatan poziv te objašnjava kojim se znanstvenim metodama služe za procjenu stanja i sastava umjetničkog predmeta. Otvorenje se priređuje u sklopu Srijede u Muzeju.

Fashion Pests
Modna revija, 21 sat, Trg Miljenka Stančića
Razne vrste insekata napadaju umjetnička djela. Oštećuju ih grickanjem i kopanjem kanala u kojima grade stanove za svoje ličinke. Zbog toga konzervatori-restauratori predmete od povijesne, kulturne i umjetničke vrijednosti moraju preventivno štititi, a u slučaju infestacije posegnuti i za metodama njihova suzbijanja u korist baštine. Modna revija inspirirana kukcima podiže svijest o brizi i načinima njezina očuvanja, za što se pobrinula varaždinska diplomirana modna dizajnerica Melita Kukec i Kookabee design. U slučaju kiše program se održava u palači Sermage GMV-a.

ČETVRTAK, 15. 6. 2023.

Izložba Restauratorski izlog i radionica Restauratorski izazov
10 – 14 sati, Palača Sermage
Posjetitelji će moći obići restauratore na djelu i u „izlogu“ vidjeti tajnu njihove struke. Kako se restauriraju slike, tekstil, skulpture i papir te kakva je naobrazba uz talent neophodna za zvanje konzervatora-restauratora moći će saznati i u Restauratorskom izazovu, radionici u sklopu ove izložbe, gdje će uz njihovu pomoć pokušati izvesti manji zahvat na predmetu iz vlastite kolekcije.

Predstava Muzejske spike
17 – 18 sati, Palača Sermage
Teme o zanimanju konzervatora-restauratora mogu se ispričati na sasvim drugačiji način, pa i – predstavom! Igraju: Mirna Ostrošić i Igor Baksa.

Muzejsko kino: film Labyrinth
18 – 20.15, Palača Sermage

Predavanje i koncert Večer s Divjo babo / Drum Attack
21 – 23 sata, Stari grad
U spilji Divje babe u Sloveniji nađena je kost spiljskog medvjeda, koja se smatra neandertalskim glazbenim instrumentom. Glazbenica Katinka Dimkaroska ispričat će nam priču o tajnovitoj flauti, izradi njezine replike i otkriti nam kako je zvučala glazba neandertalaca.
Pod imenom Drum Attack udaraljkaši Glazbene škole u Varaždinu pokazat će svoje umijeće te vlastitim koreografskim i ritmičkim nastupom probuditi duše spiljskog čovjeka!

PETAK, 16. 6. 2023.

Izložba Restauracija vs. Relaksacija
10 – 12 sati, Izložbeni salon palače Sermage
Što konzervatori-restauratori rade u slobodno vrijeme i kako odmaraju svoje istančano oko? Svoju kreativnost na raznim poljima umjetnosti kao što su slikarstvo, kiparstvo, fotografija ili glazba predstavit će publici na izložbi vlastitih umjetničkih djela koja izrađuju u slobodno vrijeme.

Izlaganje Interdisciplinarnost na djelu – restauracija čembala
12 – 13 sati, Palača Sermage
Restauracija glazbala posebna je grana struke. Složena je, delikatna, a prije svega minuciozna i zahtjevna. O tehnikama restauracije glazbala s tipkama i struci koja ih je spojila otkrit će nam u zanimljivom predavanju kreativni dvojac Zlatko Pavlinić i Mihovil Depolo!

S Ikar festom završava ciklus Srijeda u Muzeju, koji se nakon ljetne stanke nastavlja u rujnu, kad se objavljuje i novi broj Varaždinskog muzealca.