IDEMO NA KUPANJE Od 15. lipnja službeno počinje sezona kupanja na jezeru Motičnjak Foto: Ilustracija/Arhiva VV

IDEMO NA KUPANJE Od 15. lipnja službeno počinje sezona kupanja na jezeru Motičnjak

VV | 14.6.2020. u 10:15h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je 29. svibnja službeno otvoreno Dravsko kupalište, za nekoliko danas službeno počinje i kupališna sezona na jednom od omiljenih kupališta brojnih Varaždinaca - Aquacityju.

Prema Odluci o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanju sezone kupanja na gradskom kupalištu - jezeru Motičnjak, koju su jednoglasno prihvatili vijećnici u srijedu na sjednici Gradskog vijeća, sezona kupanja na jezeru Motičnjak započinje u ponedjeljak, 15. lipnja i završava 15. rujna ove godine.

S obzirom na to da još nije službeno proglašen kraj epidemije koronavirusa, svi posjetitelji, kupači i osoblje moraju se pridržavati svih protuepidemijskih mjera, preporuka i uputa Stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Jezero Motičnjak više od 20 godina koristi se kao kupalište te je dio kompleksa Sportsko-rekreativnog centra Aquacity Varaždin, a koji se sastoji od kupališta, igrališta za rukomet, dva igrališta za košarku, dva igrališta za odbojku na pijesku, boćališta, dječjeg igrališta, šetnice, poslove zgrade (restoran), šest igrališta za tenis i prometne površine te se više od dva desetljeća koristi kao kupalište.
Tijekom trajanja sezone kupanja, Grad Varaždin će, kao i prošle godine, organizirati redovno ispitivanje kakvoće vode na jezeru Motičnjak. Prošle godine analiza vode za kupanje provedeno je na dvije lokacije - Laguna A i Laguna B - te je s obzirom na ispitivane mikrobiološke parametre uzoraka, voda bila izvrsna sukladno Izvješću o provedenom monitoringu vode za kupanje u 2019. godini.

- Dana 18. srpnja 2019. godine na snagu je stupio novi Zakon o vodama u kojem se daje ovlast predstavničkom tijelu jedinice lokalne samouprave da svojom Odlukom utvrdi lokacije za kupanje (kupališta) i trajanje sezone za kupanje na površinskim vodama, prikaže ocjenu o kakvoći površinskih voda za kupanje i obavlja klasifikacija te
određuje profil vode za kupanje. Stoga ćemo vršiti monitoring mikrobiološke kakvoće u površinskim vodama za kupanje na mjestima određenim za kupanje ovom Odlukom, a u cilju očuvanja i zaštite okoliša i ljudskog zdravlja - navodi se u obrazloženu Odluke koju su jednoglasno prihvatili varaždinski vijećnici.

Za provođenje ove Odluke osigurano je 10.000 kuna u gradskom proračunu.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci