Ida Kolmanić Foto: Krešimir Đurić

Ida Kolmanić: "Ne znam što bi se trebalo dogoditi da se prestanem baviti matematikom"

| 23.2.2020. u 13:00h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

- Ne znam što bi se trebalo dogoditi da se prestanem baviti matematikom, tako da će to svakako biti moj izbor u budućnosti – otkrila nam je Ida Kolmanić, maturantica Prve gimnazije Varaždin prirodoslovno-matematičkog smjera.

Rođena Marofčanka koja danas s obitelji živi u Varaždinu već je počela s pripremama za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke koja će se održati od 15. do 21. travnja u nizozemskom Egmond an Zee. Svoje mjesto u ekipi koja će predstavljati Hrvatsku na važnom međunarodnom matematičkom natjecanju Ida je izborila tako što je na 1. Hrvatskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke među 12 kandidatkinja osvojila prvo mjesto.

Podrška od malena

- Jako sam sretna zbog postignutog uspjeha. Oduvijek sam htjela ići na međunarodnu olimpijadu i sada mi se ta želja ostvarila – priznala nam je Ida koja je s pripremama za važno europsko matematičko natjecanje počela samo nekoliko dana nakon završetka 1. Hrvatske matematičke olimpijade za djevojke. Otkrila nam je kako je riječ o vrlo kvalitetnom natjecanju s vrlo teškim zadacima.

- Profesori koji su nas vodili odmah su nam rekli koje matematičke zadatke trebamo rješavati, tako da su pripreme već počele. Trenutno se sama pripremam kod kuće, no imat ćemo već ovog mjeseca i u ožujku zajedničke pripreme s ostalim natjecateljicama s kojima u travnju putujem u Egmond an Zee – rekla je Ida.

Maturantici Prve gimnazije Varaždin Europska matematička olimpijada za djevojke nije prvo, a vjerojatno ni zadnje natjecanje. Na državnim natjecanjima iz matematike sudjelovala je sedam puta te je tri puta pobijedila za što je dobila i Oskare znanja. U 2018. sudjelovala je i na Mediteranskom natjecanju mladih matematičara (MYMC) u Rimu, gdje je kao dio hrvatske ekipe osvojila broncu, a redovito sudjeluje i na natjecanjima iz fizike i informatike, pa je tako čak tri puta bila u ekipi Prve gimnazije Varaždin u finalu American Computer Science League (ACSL) u SAD-u.

- Uvijek sam voljela matematiku, roditelji su mi pozitivno govorili o matematici i prirodnim znanostima te me poticali da se time i bavim. U četvrtom razredu osnovne škole sam krenula u Centar izvrsnosti iz matematike, koji pohađam i danas. Tada sam zapravo počela malo više raditi matematiku, a zaredala su se i natjecanja. Već u petom razredu plasirala sam se na državno natjecanje, što mi je bio dodatni poticaj da još više vježbam matematiku i trudim se – ispričala je maturantica Prve gimnazije Varaždin koja redovito sudjeluje u raznim matematičkim radionicama, a pohađa i matematičke kampove.

Uz pripreme za Europsku matematičku olimpijadu za djevojke i državnu maturu, koja je pred vratima, Ida se dodatno priprema za Cambridge, prestižno europsko i svjetsko sveučilište u Velikoj Britaniji, s kojeg joj je stigla pozivnica za studij matematike.

- Prijave za Cambridge su trajale doista jako dugo, nakon čega su me pozvali na intervju na temelju mojih postignutih dosadašnjih rezultata iz matematike. Jako je teško bilo uopće dobiti ponudu za Cambridge i sada, kada sam je dobila, treba ispuniti zadane uvjete, što je, moram priznati, prilično teško i zahtjevno. Ako ih ne ispunim, neću „upasti“, pa tako u planu imam još opcija za nekoliko sveučilišta u Velikoj Britaniji. Naravno, razmišljam i o Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF) u Zagrebu, na koji imam direktan upis s obzirom na postignute rezultate na dosadašnjim natjecanjima u matematici – otkrila nam je Ida svoje planove.

Marvelovi filmovi

Maturantica Prve gimnazije Varaždin s brojkama je od malena.

- Volim rješavati matematičke zadatke, to mi je zabavno i u tome stvarno uživam. Mnogi misle kako je matematika teška i strepe zbog nje, ali zapravo kada počneš vježbati sve je lakše i zabavnije – rekla je Ida.

Priznala nam je kako ima veliku podršku svoje obitelji, a i njezine dvije mlađe sestre Ema i Mija, učenice VI. OŠ Varaždin sjajne su matematičarke.

- Ema je sada osmi razred, redovito odlazi na državna natjecanja i postiže sjajne rezultate – ponosna je Ida koja priznaje da unatoč brojnim obavezama u školi i izvan nje, ima slobodnog vremena kojeg najviše voli provoditi sa svojom obitelji.

- Čitam knjige i gledam filmove te se družim sa svojom obitelji i prijateljima – rekla je i dodala kako od filmova najviše uživa u Marvelovim filmovima i serijama.

Da "u igri" nije Cambridge, ne bih se bojala mature

- Da “u igri“ nije Cambridge, vjerojatno se ne bih bojala državne mature. Ovako se malo pribojavam jer jedan od uvjeta koje moram ispuniti je da iz pet predmeta dobijem ocjenu odličan na državnoj maturi – ispričala je Ida Kolmanić.

Na pitanje što je bolje: državna matura ili prijemni ispiti za sve koji žele studirati Ida odgovara - državna matura.

- Državna matura priznaje se svima koji žele ići studirati u inozemstvo. Primjerice, da nemamo državnu maturu vjerojatno bih morala za Cambridge rješavati britansku maturu, a ovako mi se priznaje naša – ispričala je mlada matematičarka pred kojom su naporni mjeseci učenja.

Sve ovisi o vlastitoj volji i angažmanu

Maturantica Prve gimnazije Varaždin kaže kako se za natjecanja priprema uglavnom sama, uz smjernice koje dobije od svojih profesora i mentora.

- Uz kontinuirani rad u Centru izvrsnosti iz matematike, u osnovnoj školi je sa mnom cijelo vrijeme matematiku radio učitelj kroz redovnu, ali i dodatnu nastavu. Takav način rada mi nedostaje u srednjoj školi u kojoj, primjerice, ove godine niti nema dodatne nastave iz matematike, a na satu matematike radimo samo nastavno gradivo. Nažalost, redovna i dodatna nastava nisu ni približno dovoljni za pripremu za državna natjecanja, a kamoli tek međunarodna. Žao mi je što se u sklopu redovne nastave ne pridodaje veća pažnja učenicima koji se pripremaju za natjecanja. To bih prvo promijenila kada bih mogla u sustavu obrazovanja – priznala nam je mlada matematičarka.