I ovogodišnje Statističko natjecanje potvrdilo da Varaždincima statistika ide od ruke Foto: DZS

I ovogodišnje Statističko natjecanje potvrdilo da Varaždincima statistika ide od ruke

Varaždinske vijesti | 16.5.2023. u 11:29h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Gotovo 1.300 učenika i 50 mentora iz ukupno 48 škola diljem Hrvatske okupljenih u 475 ekipa – brojevi su koji govore u prilog tomu da interes za statistiku i Statističko natjecanje, koje organizira Državni zavod za statistiku, već šestu godinu zaredom ne jenjava.

A nakon višemjesečne borbe u prvome i drugom krugu natjecanja, točnije rješavanja zadataka iz općeg poznavanja statistike i razumijevanja statističkog teksta, pretraživanja baza podataka i, na samom kraju, izrade prezentacija na osnovi zadanog skupa podataka, pobjednici su konačno nagrađeni.

Prva nagrada u A kategoriji − 3. i 4. razredi srednjih škola – otišla je na već svima dobro znanu adresu – u Elektrostrojarsku školu Varaždin, ekipi DOKTORI, koju čine učenici 3. razreda Šimun Ćosić, Fernando Perak i Karlo Svetec. Mentorica ekipe bila je Martina Novak.

ESS_doktori_Statistika_2.jpg

A da Varaždincima statistika ide od ruke potvrdila je i ekipa GAVRAN iz varaždinske Prve gimnazije, koji su osvojili drugo mjesto, dok je treća nagrada uručena ipak nešto zapadnije – ekipi STAT3TIMRI iz Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka.

Što se pak tiče B kategorije − 1. i 2. razredi srednjih škola, prvu nagradu osvojila je ekipa FJ iz Srednje škole Novska, drugo mjesto pripalo je ekipi MINISTRICE iz Ekonomske škole Velika Gorica, a treće mjesto dodijeljeno je ekipi LIMETA iz Medicinske škole Varaždin.

Ekipa FJ iz Novske ima posebnog razloga za sreću i zadovoljstvo jer su, osim osvojenoga prvog mjesta u B kategoriji, svojom maštovitom prezentacijom osvojili i simpatije šire publike te izborili Nagradu javnosti, dok je u A kategoriji to pošlo za rukom ekipi KABACCO iz zagrebačke XV. gimnazije.

- Iznimno nas raduje činjenica da je vrijednost promicanja statističke pismenosti prepoznao iznimno velik broj mladih ljudi koji će uskoro postati aktivni sudionici društva i utjecati na kreiranje raznih politika i mjera. A kako bi svoj glas ''za bolje sutra'' svih nas znali i mogli koristiti na ispravan način, bitno je, naravno, da se, između ostaloga, znaju služiti i statistikom. Upravo to je jedan od glavnih ciljeva ovog Natjecanja, koje Državni zavod provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i u suradnji s Agencijom za znanost i visoko obrazovanje, a s namjerom da školarcima približi statistiku na zanimljiv i inovativan način i u njima probudi ljubav prema ovoj znanstvenoj disciplini koja nas prati tijekom cijelog života - priopćili su iz Državnog zavoda za statistiku.