I hodnike OB Varaždin krase crteži nastali kroz projekt "Djeca u školama za djecu u bolnicama"

vv | 17.8.2023. u 20:30h | Objavljeno u Društvo

"Djeca u školama za djecu u bolnicama" uspješan je projekt kojeg su proveli CRVENI NOSOVI, klaunovidoktori, te povezali školarce i djecu u bolnicama. Ovog ljeta bolnice su još šarenije zahvaljući izložbama podrške, a crteži školaraca uveseljavaju i djecu na liječenju u Općoj bolnici Varaždin.

CRVENI NOSOVI, klaunovidoktori, redovito donose osmijehe djeci na liječenju i pružaju im prijeko potrebnu podršku. Ovim projektom pronašli su još jedan način kako donijeti radosti i veselje djeci u bolnicama u trenucima kada klaun nije prisutan, i to uz pomoć školaraca diljem Hrvatske.

Svrha projekta "Djeca u školama za djecu u bolnicama" uključiti je djecu izvan bolničkog okruženja u proces podrške svojim vršnjacima koji se nalaze u bolnici te se suočavaju s izazovima bolesti, objasnila je voditeljica odjela prikupljanja sredstava i komunikacija CRVENIH NOSOVA, Maja Rusan.

- Povezivanje ove dvije skupine djece ima duboki utjecaj na njihov emocionalni i socijalni razvoj. Školarci postaju svjesniji činjenice da svaka osoba zaslužuje ljubaznost, podršku i prijateljstvo. Uče kako biti empatični i suosjećajni, jer se svatko može naći u teškoj situaciji. S
druge strane, djeca na bolničkom liječenju se, uz poruke i crteže svojih vršnjaka osjećaju podržano i prihvaćeno, što je iznimno važno obzirom na nedaće s kojima su se primorani suočavati. Mi u CRVENIM NOSOVIMA vjerujemo da je razvoj empatije u dječjoj dobi temelj budućnosti ispunjene međusobnim razumijevanjem i podrškom. Ponosni smo što smo ovim projektom napravili iskorak u tom smjeru. - objasnila je Rusan.

U projektu je sudjelovalo 40 osnovnih škola, među kojima je čak 5 škola iz Varaždina i okolice, a učiteljica varaždinske Katoličke osnovne škole Svete Uršule, Martina Lakuš podijelila je svoje iskustvo.

- Rado smo se uključili u projekt "Djeca u školama za djecu u bolnicama" jer smatram da na ovaj način razvijamo empatiju kod djece. Učenicima sam ispričala priču o svom sinu Rafaelu koji je od listopada do prosinca 2022. boravio u KBC Sestra milosrdnica u Zagrebu i s nestrpljenjem je čekao srijedu kad će doći klaunovidoktori. Pokucali bi na vrata ili glumili da su se zalijepili, nasmijavali su djecu, izvodili različite umjetničke štosove te tako izmamili osmijeh na dječja lica. Nitko ne voli biti u bolnici, osobito dugo vrijeme ili bez roditelja. Klaunovi su tu da olakšaju boravak i djeci i roditeljima. Učenici su s radošću pogledali video o klaunovidoktorima te su se i sami nasmijali i krenuli u crtanje klaunova. Također, projekt su podržali i roditelji na roditeljskom sastanku. CRVENIM NOSOVIMA želimo puno uspjeha i osmijeha u daljnjem radu! - poručila je učiteljica Martina Lakuš.

Crteži koji su pristigli na adresu udruge tijekom ljetnih mjeseci izloženi su na dječjim odjelima bolnica diljem Hrvatske, pa tako i u OB Varaždin čija je voditeljica Odjela za pedijatriju Branka Maretićdr.med.spec.ped.subspec.ped.nefrolog.

- Ostanak u bolnici nije lak ni za djecu ni za roditelje i zato mislim da je važno truditi se učiniti im taj boravak ugodnijim čemu ovaj projekt svakako pridonosi. Izloženi dječji crteži su prekrasni i odišu dječjom radošću i njihovim pozitivnim i veselim pogledom na svijet, pa tako i na bolnice i medicinsko osoblje. Također, učiti djecu od malih nogu empatiji i brzi o dobrobiti drugih važno je za njihov osobni razvoj i zato s
velikim zadovoljstvom pozdravljamo projekt CRVENIH NOSOVA. - zaključila je voditeljica Odjela za pedijatriju varaždinske bolnice, Branka Maretić.

Dječje radove koji se nalaze na dječjim odjelima OB Varaždin pogledajte u fotogaleriji.

Galerija slika