Hrvoje Selec: "S Josh Staubom do povezivanja varaždinskih animatora s američkim tržištem" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Hrvoje Selec: "S Josh Staubom do povezivanja varaždinskih animatora s američkim tržištem"

Julijana Marčec | 4.2.2024. u 14:01h | Objavljeno u Društvo

Krajem prošle godine Hrvoje Selec izabran je za predsjednika Udruge Filmsko-kreativni studio VANIMA, a početkom ove preuzeo je i dužnost profesionalnog tajnika Udruge Varaždinska građanska garda.

- Nakon što sam godinama bio na funkciji tajnika u VANIMA-i, nekako je logično da sam sada izabran za predsjednika, a u Varaždinskoj građanskoj gardi sam aktivni član od 2018. godine, pa sam rado postao i tajnik Udruge u kojoj osim garde, djeluje još nekoliko sekcija – rekao je Selec, dodavši kako će nastaviti sve aktivne projekte i programe u obje udruge, a pritom i osmisliti nekoliko novih.

vafi_2.jpg

Tri obljetnice

Varaždinska udruga VANIMA ove godine ima čak tri obljetnice. Početkom siječnja spomen-izložbom radova varaždinskog autora Nikole Majnarića Bača započeli su petu sezonu programa “Podrum ponedjeljkom”, krajem svibnja će organizirati 15. VAFI&RAFI - internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, a u srpnju će prirediti 20. Ljetne filmske radionice.

Hrvoje Selec pune ruke posla ima i kao tajnik Purgara. Osmero članova Varaždinske građanske garde prošlog je vikenda tradicionalno sudjelovalo na Carskom balu u austrijskom mjestu Korneuburg pokraj Beča, a već se pripremaju za Festival varaždinskih dvorišta te povratak straže pred Gradsku vijećnicu. - Ove godine ćemo 15. lipnja organizirati drugu likovnu koloniju Varaždinski purgar, a vizure grada, purgare i dame u povijesnim haljinama umjetnici će slikati u dvorištu vile Bedeković. Osmišljavamo i program za obilježavanje 275 godina garde, koja će biti sljedeće godine, a rado smo se odazvali pozivu varaždinskih obrtnika da obilježimo njihovu 120. obljetnicu. Dogovorili smo nekoliko gostovanja u Hrvatskoj i u inozemstvu, a krajem ljeta ćemo tradicionalno u Varaždinu organizirati "Susret povijesnih postrojbi" – najavio je Selec te pozvao sve zainteresirane punoljetne Varaždince da se do kraja veljače prijave u aktivni sastav Garde, a sve informacije dostupne su na njihovim internet stranicama. - Već nekoliko godina uz Purgare u udruzi djeluje i sekcija za dame, u Gardi su i mali Purgari, a od prošle godine djeluje i bubnjarski ansambl Varaždinske građanske garde - ističe Selec.

_ESC5517.jpg

- U sve četiri sezone “Podruma ponedjeljkom” organizirali smo više od 60 izložbi na kojima smo predstavili 30-ak novih neafirmiranih autora, no svoje su radove u uređenom galerijskom prostoru Centra za mlade i nezavisnu kulturu P4 predstavili i renomirani autori. Na otvorenju tih izložbi bilo je oko 3500 posjetitelja, a ostvarili smo suradnje s brojnim udrugama, pa i varaždinskim Centrom izvrsnosti za likovnu umjetnost - istaknuo je idejni začetnik ovog programa i podsjetio kako se organizacijom programa nastoji mlađim generacijama, u novom galerijskom prostoru, predstaviti i približiti taj dio vizualne umjetnosti. Taj program, koji predstavlja autore iz Varaždinske, Međimurske, Koprivničko-križevačke i Krapinsko-zagorske županije, financijski podržavaju Grad Varaždin i Ministarstvo kulture i medija. Uz njihovu podršku, ali i još nekih institucija i sponzora, Vanimatori organiziraju i VAFI&RAFI festival koji će ove godine biti održan 15. put. Natječaj za ovogodišnje izdanje otvoren je do kraja siječnja, a dobra vijest za ljubitelje animiranog filma je da će festival od 27. svibnja do 1. lipnja biti održan u Varaždinu. Umjesto Riječana, ove će godine osim u Varaždinu, animirane filmove gledati publika u Ivancu, Ludbregu i Novom Marofu.

Do kraja siječnja u San Antoniu u Teksasu, na Josiah Media Festivalu, međunarodnoj smotri filmova mladih autora, biti prikazan film "GPT Meni" stop animacija koju potpisuju Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić, Anabela Mlinarić i Lucija Kranjčić. U veljači će Vanimatori u sklopu 26. BAM kids Film Festivala u New Yorku sudjelovati s animiranim filmom "Što usta zbore to ruke stvore" koji potpisuju – Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Franka Bogović, Vita Dvoržak i Anabela Mlinarić i "Bastet-Božica mačaka" čije su autorice Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Inja Đolonga. Oba su filma nastala pod vodstvom voditelja Srećka Lebinca i Dubravke Kalinić Lebinec.

- Posebno se veselim 15. izdanju VAFI&RAFI festivala koji će biti održan u Varaždinskoj županiji, jer osim što želimo da djeca i mladi odaberu najbolje filmove u profesionalnoj RAFI kategoriji, želimo promovirati obnovljena kina u tim gradovima. Uz to, učenici osnovnih i srednjih škola iz tih gradova će se moći lakše aktivno uključiti u festival, jer ćemo uz službene projekcije animiranih filmova organizirati i različite popratne programe, od izložbi, radionica do predavanja – najavio je Selec.

VAFI_kino_Gaj__1_.jpg

”Animiraj se!”

Iz programa jubilarnog festivala Selec je izdvojio i simpozij vezan uz filmsku i medijsku pismenost koji će organizirati u sklopu trećeg sastanka ASIFA AVG Grupe u Varaždinu na kojem će se okupiti voditelji grupa animiranog filma za djecu iz cijelog svijeta. Uz to, VANIMA je uz Dječji kulturni centar iz Novog Sada partner na projektu “Animiraj se!”, koji u sklopu Erasmus programa vodi Dom Animacije iz Srijemskih Karlovaca, koji ćebiti predstavljen posjetiteljima festivala.

- Treći put će nam u Varaždin doći poznati animator Josh Staub, bivši diznijevac, član Američke filmske akademije, kojeg smo proglasili ambasadorom festivala, a s obzirom da je oduševljen i gradom i festivalom ponudio nam je pomoć u povezivanju našeg dječjeg animiranog filma s američkim tržištem – rekao je Selec dodavši kako će na jubilarnom festivalu partner biti Belgija.

I Vanimatori već godinama brinu o filmskoj pismenosti u Varaždinu, a već 20 godina organiziraju i besplatne ljetne filmske radionice.

- Prve ljetne radionice održali smo 2004. godine, kad smo se preselili u prostore u Križanićevoj ulici. U početku su to bile radionice samo za animirani film, no s vremenom smo dodali i druge kako bi tijekom ljetnih praznika učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i studentima, pa čak i obrazovnim radnicima predstavili druge filmske rodove - rekao je ovaj svestrani djelatnik u kulturi i najavio da će u radu VANIMA-e sudjelovati i Gabriela Butković, koja će voditi likovno eksperimentalne radionice te Filip Kušter koji će voditi radionice filmske kritike.