HPD "MIV" obilježava 100 godina planinarske kuće "Miroslav Hirtz" u Jablancu

Varaždinske vijesti | 29.6.2021. u 09:31h | Objavljeno u Društvo

Od 3. do 4. srpnja održat će se Dani otvorenih vrata jedinstvenog planinarskog doma “Miroslav Hirtz” u Jablancu.

Proslava službeno počinje u petak 2. srpnja u 11.00 sati okupljanjem uzvanika i pozdravnim riječima, otkrivanjem spomen ploče s opisom i slikama koju je financirala TZ Senj.

Subota i nedjelja su rezervirane za druženja s planinarima u velikoj okućnici, pravom arboretumu, prezentiranju ove krasne, zaštićene kuće kao kulturno dobro i naravno, planinarskim šetnicama prema vlastitom odabiru.

Uvjereni smo da se tako vitalni stogodišnjaci rijetko nađu i da ćete posjetom upiti dobri duh ove planinarske kuće, Velebita i našeg planinarskog društva. Želimo zajedno s drugim planinarima obilježiti 100 godina od izgradnje najniže smještene planinarske kuće u svijetu. Planinarska kuća nalazi se na 26 metarskoj kamenoj litici povrh Jablanca. Ona je ishodište planinarskih putova prema vrhovima Velebita i ujedno odredište mnogih izleta planinara, koji nakon posjeta Nacionalnom parku Sjeverni Velebit i Parku prirode Velebit, žele upotpuniti svoj doživljaj. To je također i polazna točka za pristup u Zavratnicu, jednu od najslikovitijih uvala na jadranskoj obali - kažu iz HPD ”MIV” Varaždin.

Planinarsku kuću, tada ljetnikovac, izgradio je 1921. godine, prije svega veliki čovjek, filantrop, zoolog, pjesnik i putopisac, dr. Miroslav Hirtz (1878.–1944.). Nakon njegove smrti, Hrvatski planinarski savez je otkupio dom od njegovih nasljednika. Domom je najprije upravljalo planinarsko društvo iz Senja, zatim PD “Japetić” iz Samobora, da bi upravljanje 1980. godine preuzelo tada novoosnovano planinarsko društvo, danas poznato pod imenom HPD „MIV“ iz Varaždina.

Označeno u