HNK VARAŽDIN Uskoro radionica "Osnove dramatizacije proznog teksta"

vv | 5.9.2023. u 17:44h | Objavljeno u Društvo

Povodom 150. obljetnice HNK u Varaždinu i Dana otvorenih vrata, Kazališni studio mladih organizira radionicu "Osnove dramatizacije proznog teksta" namijenjenu učiteljima, nastavnicima i profesorima, voditeljima dramskih i lutkarskih skupina u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije, koja će za njih biti besplatna.

Radionica će se održati u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" u Varaždinu, u srijedu 27. rujna, od 16 do 20 sati.

Polaznici radionice će savladati osnove dramatizacije, naučiti tehnike i načine pretvorbe književnog teksta u dramski tekst te usvojiti kako na stručan, ali i zabavan način s dramskom skupinom kreirati autorsku dramatizaciju. Dok je književni tekst narativan, dramski tekst je medij za prikazivanje, stoga će u procesu dramatizacije naglasak biti na nalaženju načina kako sadržaj prikazati, a ne ispričati. Radionica obuhvaća vođenje grupe kroz izradu scenoslijeda, proces oživljavanja likova, dijaloga i radnji proizašlih iz fabule. Polaznici će se baviti i pitanjem kontekstualizacije – kako pisani predložak provesti u suvremeni kontekst te će, s obzirom na finalni produkt, biti upućeni na razumijevanje važnosti tempa, dinamike i unaprijed postavljene dramaturške linije.

Svi sudionici radionice dobit će potvrdu o sudjelovanju. Predviđeni broj polaznika je ograničen (15) pa će prednost sudjelovanja imati oni koji se ranije prijave. Krajnji rok za prijave (koje se vrše putem maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) je 20. rujna 2023. godine.

U Kazališnom studiju mladih najavljuju i upise u novu sezonu 2023/24. Upisi, za koje nema audicije, već se djeca i mladi upisuju u skupine prema dobi do popune mjesta, održat će se od 18. do 23. rujna, od 11 do 17 sati, (u subotu do 14 sati) u Kazalištu. Sve informacije vezane
za upise možete naći na web stranici Kazališta.