HNK VARAŽDIN Nastup tamburaškog sastava Biseri

VV | 13.10.2024. u 14:28h | Objavljeno u Društvo

Koncert Tamburaškog sastava Biseri održat će se u srijedu, 16 listopada, u Velikoj koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu s početkom u 18:00 sati, povodom 10 godina djelovanja sastava.

Članovi TS Biseri su pripadnici Posebne postrojbe PU Varaždin koja je sudjelovala u obrani Vukovara i Borova naselja te su pripadnici Puma koje su branile Dubrovačko područje. Bili su ranjavani i preživjeli su torture srpskih koncentracijskih logora. Tamburaški sastav Biseri djeluje od 2014. godine. Nastali su u sklopu Udruge logoraša Varaždinske županije i Udruge HVIDR-e Varaždin kao produkt psihosocijalne rehabilitacije i želje za boljim životom, pod vodstvom magistre Nevenke Pandža. Kao potpuni laici uhvatili su se u koštac sa notama i tamburama, provodili dane svirajući da bi sve na kraju izraslo u jednu prekrasnu priču o ratnicima koji su postali tamburaši.

Uz podršku svojih obitelji, ostvarili su svoj san, da se u Vukovar vrate tamburama i pjesmom. Sa Vodotornja u Vukovaru, pjesmom "Žuta ruža s Dunava" poslali su pozitivne vibracije i postali prvi tamburaši koji su zasvirali na obnovljenom Vodotornju. Osim u obilježavanjima obljetnica proizašlih iz Domovinskog rata, ostvarili su i međunarodnu suradnju sa Republikom Mađarskom, tako da već tri godine nastupaju u mjestu Sumarton na festivalu "Vino, zlevka i tambure". Također su i svirali u hrvatskom veleposlanstvu Konzularnog predstavnika Hrvatske u Pečuhu. Tijekom proteklih godina ostvarili su i prekrasne suradnje sa raznim pjevačima i izvođačima koji će im se pridružiti i na ovom koncertu.

Sastav čine: Ivan Piskač - bisernica, vokal Drago Šafran - bisernica, vokal Dražen Hižak - bisernica, Dragec Kladić - brač, Nevenka Pandža - brač, Zlatko Markovec - bugarija, Darko Posavec - berda i Stjepan Martinčević - vokal.