HNK u Varaždinu - regionalno središte glazbeno-scenske umjetnosti na ponos Varaždinu

vv | 26.11.2021. u 11:28h | Objavljeno u Društvo

- U ovih devet mandata ravnatelja i intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu realizirala sam uvijek ono što je bilo moguće, kako financijski, tako i legislativno - istaknula je mr. Jasna Jakovljević, intendantica varaždinskog kazališta, u izvješću o radu ove kazališne kuće u razdoblju od 2006. do 2021. godine, koje će danas biti predstavljeno na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina.

U 9 mandata koliko je Jasna Jakovljević na čelu HNK u Varaždinu „nastupile su mnoge zakonske izmjene, gospodarske krize i promjene vlasti, pa i kadrova u varaždinskom kazalištu, no varaždinsko kazalište je bilo i ostalo regionalno središte kulture“.

-No, s novim statusom nacionalne kazališne kuće njegova ukupna umjetnička djelatnost podigla se je na još veću razinu. Riječ je o promjeni vizure rada i djelovanja kazališne institucije, pri čemu je najvažnija upravo ukupnost umjetničke produkcije koja čini nacionalni teatar. Pritom tu nije od presudne važnosti količina pojedinih umjetničkih programa, od dramskih, dječjih i glazbeno-scenskih, nego međusobna zavisnost i uvjetovanost pojedinih ostvarenja koja uvijek trebaju tvoriti jednu cjelinu, ne u stilskom ili izražajnom pogledu, nego u poetici samog kazališta, koja mora biti prepoznatljiva ne samo u gradu Varaždinu i regiji, nego i u cijeloj državi, pa i šire, kroz suradnju sa svim kulturnim i obrazovnim institucijama u gradu i regiji. Varaždinsko nacionalno kazalište postalo je mjesto susreta različitih umjetnika kojima je dana mogućnost da se izraze na najrazličitije načine. Umjetničke radionice, edukacijski programi, susreti umjetnika s publikom, rasprave i razgovori, izdavačka djelatnost, razmjene umjetničkih programa sa srodnim institucijama u zemlji i inozemstvu, brojčano su predstavljene svake godine našim osnivačima. Varaždinski HNK je postao prepoznatljiv i jedinstven u svojoj specifičnosti koja se ogleda u neraskidivoj vezi sa svojim kajkavskim zavičajem, jednako kao i u bogatoj glazbenoj tradiciji, ne zanemarujući sve ostale umjetničke izričaje kojima desetljećima obogaćuje naše živote - naglasila je intendantica varaždinskog kazališta u ovom izvješću, u kojem je istaknula i posebnu posvećenost varaždinskog kazališta kajkavskom repertoaru.

                                          Cjelovita obnova kazališne zgrade

Govoreći o postignućima i iskoracima u radu Hrvatskog narodnog kazališta Jasna Jakovljević je posebno istaknula obnovu kazališne zgrade, koja je uključila i potpunu obnovu Velike koncertne dvorane, glavne pozornice s prostorom za orkestar te gledališta.

-Prvi puta varaždinsko kazalište sudjelovalo je na Dubrovačkim ljetnim igrama s predstavom „Dundo Maroje“, nastupili smo u Londonu, prvo s baletom „Croatia“ 2006. godine i s predstavom „Caligula“, a onda 2019. i s operom „Caccia lontana“. U Beču smo primjerice, nastupili dva puta, s predstavom „Nora danas“ i „Enciklopedija izgubljenog vremena“. Realizirana je opereta „Grofica Marica“ s kazalištem Komedija 2019., te mjuzikl „Glazba srca moga“ s Glazbenom školom u Varaždinu i vlastitim snagama, od skladatelja do izvođača. Uspostavljena je ugovorena suradnja sa svim nacionalnim teatrima u Hrvatskoj, kao i sa zagrebačkom Muzičkom akademijom - podsjetila je intendantica varaždinskog kazališta.

                                            Godišnje i pet stotina programa

U tom razdoblju Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu godišnje je ostvarivalo i gotovo pet stotina programa, imalo je najmanje pet premijera u sezoni, 2016. je primjerice, izvedeno čak 11 premijera, a 2019. njih deset. Programe varaždinskog kazališta 2013. godine je gledalo čak 101.834 gledatelja, a odličnu posjećenost imali su i koncertni programi varaždinskog kazališta. Kazalište je sa svojim programima ostvarilo i brojna gostovanja, 2012. godine ih je bilo čak 83, te niz nastupa na kazališnim festivalima u zemlji i inozemstvu, na kojima su predstave varaždinskog kazališta osvojile više od sedamdeset nagrada.

-Otkako sam na čelu varaždinskog kazališta željela sam samo jedno - da naše kazalište bude regionalno središte glazbeno - scenske umjetnosti na ponos Varaždinu i Hrvatskoj - istaknula je Jasna Jakovljević, intendantica Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.