HNK Premijera Shakspeareove komedije "San Ivanjske noći": Čarobna poetika Paula Magellija

Igor Čolaković | 30.11.2023. u 10:57h | Objavljeno u Društvo

Shakespeareov klasik "San Ivanjske noći", u režiji Paola Magellija, premijerno izveden na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, u srijedu, 29. studenoga, zanimljiva je i atraktivna predstava koja je na scenu donijela začudnu i neodoljivu poetiku Paola Magellija. Intendantica Senka Bulić povukla je još jedan snažan repertoarski potez kada je nakon sjajnog Kristijana Novaka i njegovog „Slučaja vlastite pogibelji“ angažirala sjajnog redatelja Paula Magellija, s kojim surađuje još od vremena dok je vodila Scenu Gorica, da u varaždinskom kazalištu režira Shakespearea.

Ispreplitanje sna i jave

Magelli je za svoju premijernu režiju u Varaždinu odabrao upravo "San Ivanjske noći", predstavu o snovima, kojom je ovaj izuzetni kazališni redatelj na scenu varaždinskog kazališta donio svoju osebujnu i neodoljivu poetiku. Magellijev San Ivanjske noći publici je ponudio iluziju u kojoj se na fantastičan način isprepleću san i java. Magelli je na sceni stvorio posebni svijet čarolije i fantastičnih događanja u kojima se san stapa sa stvarnim životima Shakespearovih junaka. Na tom prijelazu dvaju svjetova, stvarnog i somnabulnog, Magelli je majstorski stvorio novi, svoj svijet fantastike, čarolije i fantazmagorije, u kojem je ponudio čarobnu iluziju ljubavi, smijeha, spletki, želja,travestije i lascivnog - naravnog i nadnaravnog, u dinamičnoj i vizualno atraktivnoj predstavi.

Pod njegovom redateljskom palicom odlično je funkcionirao cijeli ansambl. Izvrsna je bila Hana Hegedušić u ulozi Puka, kao i Helena Minić Matanić (Titanija/Hipolita), koja je u varaždinskom kazalištu ostvarila još jednu sjajnu ulogu. Robert Plemić odlično je igrao Oberona/Teseja. Uvjerljive su bile Dea Presečki kao Hermija i Elizabeta Brodić kao Helena, kao i njihovi partneri - Robert Španić kao Lisandar i Karlo Mrkša kao Demetrije.

Autorska glazba

Zapažene uloge ostvarile su i Beti Lučić (Graša) i Sara Ipša (Paučina), kao i Zvonko Zečević (Egej), a u ulozi Vratila dojmljiv je bio Marko Cindrić. Sjajan je bio i Marinko Leš kao Petar Dunja, kao i njegova „ekipa“ glumaca koji su uprizorili predstavu unutar predstave - Nikša Eldan kao Frula, Filip Eldan kao Gubac, Darko Plovanić kao Gladnica i Zdenko Brlek (Spretko). U predstavi su se odlično snašle i vile - Dina Drožđek, Vita Breški i i Melani Šipek.

Odličan posao obavio je i Magellijev autorski tim - sjajni scenograf Ivan Marušić Klif, dramaturginja Željka Udovičić Pleština, koja je i prevela ovaj Shakespeareov klasik, dizajner rasvjete Luka Matić, kostimografkinja Marita Ćopo i autor maske - Lorenzo Banci. Uspjehu ove Magellijeve predstave doprinjela je i odlična autorska glazba Damira Martinovića i Ivanke Mazurkijević. Ovu kazališnu čaroliju premijerna je publika nagradila velikim aplauzom, pa valja očekivati da će "San Ivanjske noći" u režiji Paula Magellija biti nova hit predstava varaždinskog kazališta u čijoj će posebnoj magiji publika iskreno uživati.

Galerija slika