HNK Premijera Mozartove opere Bastien i Bastienne: Lepršava opera neodoljivog šarma Foto: HNK Varaždin

HNK Premijera Mozartove opere Bastien i Bastienne: Lepršava opera neodoljivog šarma

Igor Čolaković | 15.2.2022. u 14:00h | Objavljeno u Društvo

Nakon što je pretpremijerno odigrana u travnju prošle godine, na Velikoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, u srijedu, 16. veljače, bit će i premijerno izvedena slavna opera Wolfganga Amadeusa Mozarta - Bastien i Bastienne, koju je genijalni skladatelj napisao u Beču 1768. godine, kada je imao tek 12 godina.

Ova mala, lepršava i zaigrana Mozartova opera puna neodoljivog šarma, no ne i manje zahtjevna za izvođenje, na sceni varaždinskog kazališta bit će uprizorena zahvaljujući suradnji HNK u Varaždinu i Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu.

Ovu veselu Mozartovu operu, čiji su libreto, prema vrlo popularnoj drami "Les amours de Bastien et Bastienne" Marie-Justine-Benoîte Favart i Harnyja de Guervillea, komičnoj parodiji na hit predstavu Jeana-Jacquesa Rousseaua "Le Devin de Village", napisali Weiskern, Müller i Schachtner, u sjajnom prepjevu Lade Kaštelan i Dunje Toth - Šubajković, režirao je Ozren Prohić.

U operi Bastiene i Bastienne nastupit će Stjepan Franetović, prvak Opere HNK u Zagreb, koji će igrati Bastiena (u alternaciji Luka Šindija i Emanuel Tomljenović, studenti zagrebačke Muzičke akademije), Bastienne će igrati Darija Auguštan, članica Opernog studija „Giorgio Surian“, prošlogodišnja dobitnica prestižne nagrade za najbolju mladu glazbenicu koju dodjeljuje Zagrebačka filharmonija (alternacija Nikolina Hrkač, Stefani Pijetlović, Ana Majdak, studentice zagrebačke Muzičke akademije i Lucija Spevec, studentica bečkog Univerziteta za glazbu i izvedbene umjetnosti) dok će Colasa igrati Siniša Štork, operni solist Opere HNK u Zagrebu (alternacije Davor Nekjak i Benjamin Šuran, studenti zagrebačke Muzičke akademije).

Izvrsni Orkestar Mladih Glazbenika nastupit će pod dirigentskim vodstvom maestra Matije Fortune. Scenografiju za ovu Mozartovu operu osmislio je Žorž Draušnik, a kostime - Petra Pavičić.

Premijera opere Bastien i Bastienne počet će u 19 sati i 30 minuta.