HNB izdaje prvu prigodnu optjecajnu kovanicu od 2 eura, autor Nikola Vudrag

vv | 13.9.2023. u 12:24h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska narodna banka 15. rujna ove godine pustit će u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od 2 eura u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj. Kovanica će biti izdana u količini od 250.000 komada. Autor likovnog rješenja nacionalne strane je varaždinski kipar Nikola Vudrag, čiju smo izložbu radova nedavno imali prilike pogledati u parku Vatroslava Jagića u Varaždinu. Kovanica je otkovana u Hrvatskoj kovnici novca d.o.o.

Prigodna eurokovanica, osim što ima svoj numizmatički značaj, ima i status optjecajne kovanice te se u pravilu ne zaračunava naknada za njezinu zamjenu. Tako će se i prva hrvatska prigodna kovanica od 2 eura moći nabaviti za istu vrijednost od 2 eura.  

Zainteresirani građani ovu eurokovanicu mogu nabaviti od 15. rujna 2023. na šalterima poslovnih banaka i blagajni Hrvatske narodne banke.

Na blagajni HNB-a moći će se zamijeniti najviše pet eurokovanica po jednoj transakciji/osobi u prvim tjednima nakon izdavanja, kako bi bila dostupna što većem broju naših građana. Poslovnim se bankama također preporučuje da omoguće zamjenu do najviše pet (5) eurokovanica po transakciji/osobi.