HGSS-u od Grada Varaždina vrijedna donacija od 20.000 kuna

| 15.6.2018. u 14:46h | Objavljeno u Društvo

Hrvatska gorska služba 15. lipnja obilježava dan svetog Bernarda, zaštitnika gorskih spašavatelja i svih planinara. Upravo im je na taj dan Grad Varaždin donirao 20 tisuća kuna za redovnu djelatnost.

- Ovo je simboličan čin u ime svih građana Varaždina. Ovi dečki obavljaju jednu važnu zadaću našem društvu. Možda toliko nismo ni svjesni koliko je važna no postajemo svjesni kada se sami nađemo u opasnosti. Oni su jako bitni, i u Varaždinu su više nego dobrodošli - rekao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

Uz donaciju od 20 tisuća kuna, gradonačelnik je istaknuo kako će im pomoći u izgradnji njihovog centra u Varaždinu, koji je varaždinskom HGSS-u itekako potreban.

- Ove godine slavimo 65. obljetnicu stanice u Varaždinu i još uvijek nemamo svoj prostor. Prvi korak smo već poduzeli, poslali smo zahtjev i imamo informaciju da je nađeno već par lokacija. Financijski gledano, više nam se isplati izgraditi novi objekt nego primjerice obnavljati staru vojarnu - rekao je Mario Musulin, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja - stanica Varaždin.

Čehok im je ujedno rekao da će im pomoći i u nabavljanju vozila koje im je potrebno za intervencije na Ivanščici.

- Najčešće se ljudi izgube na Ivanščici, no ne naši već iz Međimurske županije. U tom slučaju oni nemaju adekvatno vozilo, tako da ćemo i u tome pomoći - rekao je gradonačelnik.

Nakon što je HGSS osnovao još dvije stanice, onu u Čakovcu i Krapini, broj intervencija svake godine opada, no na smanjeni broj intervencija utjecao je i konstantni rad i razne edukacije koje provodi stanica Varaždin.

- Godišnje imamo između 30 do 50 intervencija. Najviše imaju potraga, ali i tehničkih akcija. Nažalost, ima i smrtnih stradavanja. Najčešće se to događa dementnim osobama koje odlutaju pa je onda problem jer se ne može primijeniti logiku zdravog čovjeka. To se nažalost najčešće događa u nekakvo zimsko doba i osobe nađemo kada je već prekasno - rekao je Musulin.

DSC_8812.JPG

Označeno u