HGSS podučio 60-ak ludbreških izviđača o mjerama sigurnosti u planinama

Varaždinske vijesti | 2.3.2018. u 12:09h | Objavljeno u Društvo

Odred izviđača Ludbreg obilježio je Dan osnivača skautskog pokreta Roberta Badena Powella, najbrojnije i najljepše organizacije mladih u svijetu s 50 milijuna pripadnika.

Na proslavi se okupilo šezdesetak pripadnika Odreda izviđača Ludbreg, roditelja i prijatelja izviđača. Izviđačka večer bila je i prigoda da se pohvale novoupisani izviđači, a posebno: Kora Ratkajec Pošta i Dominik Šiljević, a najbolja mlada izviđačica je Hana Katalenić. Nešto starijim izviđačima dodijeljeni su postignuti stupnjevi znanja za posljednje dvije godine aktivnosti.

Načelnik odreda izviđača Boris Daraboš zatim je unaprijedio i imenovao voditelje izviđačkih skupina: Patricia Novak unaprijeđena je za izviđačicu-kadetkinju, Enea Požgaj i Lukas Vađunec za izviđačke predvodnike, Vinko Bohnec, Luka Murić i Dorian Vuk za izviđačke vodnike, a Anja Daraboš i Petra Struški nakon više od deset godina rada u odredu i vođenja mlađih izviđača za izviđačke instruktorice.

Obzirom da je 1. veljače ove godine u prostorijama Saveza izviđača Hrvatske potpisan sporazum o dugoročnoj suradnji između Saveza izviđača Hrvatske (SIH) i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), a temelj suradnje odnosit će se na zajednički rad na zaštiti prirode i okoliša te na unaprjeđenju sigurnosti, te je dogovorena i suradnja na budućim zajedničkim projektima i edukacijama upravo su gorski spašavatelji bili gosti Večeri izviđača.

- Gorski spašavatelji su dobrovoljci koji u svako doba dana i noći dežuraju i po pozivu brzo i stručno kreću u spašavanje ljudskih života, zdravlja i imovine. Oni su naši heroji u miru i ponos Hrvatske, a na Izviđačkoj večeri posebni gosti bili su gorski spašavatelji iz HGSS stanice Varaždin koji su prezentirati temu: „Preventiva, mjere sigurnosti i spašavanje u planinama“ i pokazali puno opreme spašavatelja. Izviđači i roditelji aktivno su i s velikom pažnjom pratili izlaganje i demonstraciju opreme pa je predavač Alan Rinkovec najaktivnije nagradio sitnim poklonima – dijelovima opreme gorskih spašavatelja. Izviđačima je ovo bila zaista večer za pamćenje i raduju se budućim susretima i suradnji s članovima HGSS-a - rekao je Mladen Struški, predsjednik Odreda izviđača Ludbreg.

Ludbreški izviđači tijekom ožujka svakog četvrtka okupljat će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Mladen Kerstner" Ludbreg. Svakog četvrtka na rasporedu je druga tema, "Ekologija i zaštita prirode", "Život izviđača ispričan izviđačkim pjesmama", "Izviđači i knjiga", "Izviđači i priroda". Svakog četvrtka program počinje u 17 sati.

izvidjaci_ludbreg_1.JPG

izvidjaci_ludbreg_2.JPG

izvidjaci_ludbreg_3.JPG

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci