HEP Elektrostrojarskoj školi darovao dizalicu topline: "To je važan projekt kojim ćemo uštedjeti na energiji"

IHR/Varaždinske vijesti | 16.11.2022. u 15:25h | Objavljeno u Društvo

Elektrostrojarska škola Varaždin grijat će se ubuduće pomoću dizalice topline. U toj je školi danas potpisan Ugovor o donaciji izvedbe mjera energetske učinkovitosti i projekata obnovljivih izvora energije, kojeg su potpisali ravnatelj škole Igor Kos i predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić, a koji je vrijedan 710.000 kuna. 

DSC_4793.jpg

- Za našu školu su to velika sredstva koja ćemo utrošiti u izgradnju dizalice topline kako bismo mogli štedjeti na energiji. Velika smo škola, imamo skoro 7000 četvornih metara prostora i stoga je ovaj projekt od velike važnosti. Nakon potpisivanja ugovora slijedi nam provođenje postupka javne nabave, a potom i početak radova. Vjerujem da ćemo sve uspješno realizirati do sredine iduće godine - rekao je ravnatelj škole Kos. 

DSC_4886.jpg

Predsjednik Uprave HEP-a Barbarić ustvrdio je kako je riječ o projektu za zelenu Varaždinsku županiju.

- Dizalice topline će donijeti značajnu uštedu Elektrostrojarskoj školi Varaždin, posebno u ovim teškim energetskim vremenima, kada je kriza evidentno velika u cijelom svijetu. Vjerujemo da će škola postići značajne uštede u potrošnji plina kao energije, a zahvaljujući ovog projektu značajno će se smanjiti i emisije CO2 - ustvrdio je Barbarić i dodao kako je Elektrostrojarska škola Varaždin jako dobro pripremila projekt te je donacija došla u prave ruke.

DSC_4805.jpg

Na potpisivanju ugovara u Elektrostrojarskoj školi Varaždin bio je i pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i župan Anđelko Stričak, koji se zahvalio HEP-u na vrijednoj donaciji, ali i na dosadašnjim ulaganjima HEP-a na području naše županije.

- Dobivena sredstva bit će utrošena na izgradnju dizalice topline. Kad govorimo o našim školama, još početkom godine, čim smo dobili prve račune za režije koji su bili daleko veći u odnosu na proteklo razdoblje, primili smo se posla i s pročelnikom Huđekom i ravnateljima škola napravili smo projekt koji smo nazvali Dizel. Želimo do kraja mandata, u sklopu svake osnovne i srednje škole, kojima je osnivač Varaždinska županija, omogućiti proizvodnu određenog vida energije kako bi škole sredstva koja sada troše za režije mogla preusmjeriti u druge projekte, a usput i uštedjeti na energentima - rekao je Stričak.

DSC_4843.jpg

Spomenimo i to da će se projekt financirati sredstvima koje je HEP Opskrba prikupila prodajom električne energije dobivene u potpunosti iz obnovljivih izvora vodećim hrvatskim tvrtkama, kupcima proizvoda ZelEn.

U sklopu doniranog projekta će se za potrebe grijanja Elektrostrojarske škole u plinskoj kotlovnici ugraditi dizalica topline koja će postati primarni izvor toplinske energije umjesto postojećih plinskih kotlova. Plinski će kotlovi ostati u funkciji samo kao pomoćni i vršni izvor energije. Umjesto dobivanja toplinske energije na dosadašnji način, izgaranjem prirodnog plina, dizalica topline toplinsku energiju crpi na okolišno prihvatljiv način iz izvora podzemnih voda pri čemu vrlo učinkovito koristi električnu energiju za vlastiti pogon. Škola će s novim izvorom topline godišnje uštedjeti oko 280 tisuća kWh energije i smanjiti emisije CO2 za oko 62 tone.

Inače, u sklopu prethodnog ciklusa ZelEn, prošle je godine dovršena izvedba projekta u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin, koja je obuhvatila dogradnju sunčane elektrane povećanjem snage s 10 na 30 kW te ugradnju dizalice topline za potrebe grijanja, snage 84 kW.