H. Petrić je svojom izjavom na Gradskom vijeću duboko povrijedio moralne osjećaje svih hrvatskih branitelja

Varaždinske vijesti | 4.2.2022. u 15:15h | Objavljeno u Društvo

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata varaždinske županije poslala je danas otvoreno pismo članovima varaždinskog Gradskog vijeća i javnosti, u kojemu reagiraju na nedavnu, 8. sjednicu varaždinskog Gradskog vijeća. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

 Poštovane dame i gospodo gradski vijećnici,

Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata najoštrije osuđuje istup gradskog Vijećnika platforme „Budimo grad“ gospodina Hrvoja Petrića koji je svojom izjavom na 8. sjednici Gradskog Vijeća „ ova je država jedan vrlo propali projekt“, aludirajući pritom na Republiku Hrvatsku, duboko povrijedio moralne osjećaje svih istinskih domoljuba, obitelji poginulih i nestali, invalida i svih hrvatskih branitelja koji su za taj „propali projekt“, kako ga on naziva, dali živote i krvarili.

U jubilarnoj godini kada slavimo tridesetu obljetnicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, živo se sjećajući vremena stradanja i patnje ovog naroda i ovog grada koji je dijeleći sudbinu sa izravno ratom pogođenim područjima, dao izuzetan doprinos, u ostvarenju projekta samostalne i slobodne Republike Hrvatske.

Gospodine Petriću, nazivajući Republiku Hrvatsku propalim projektom, izravno ste uvrijedili sve članove obitelji, djecu supružnike i roditelje 175 Varaždinaca koji su svoje živote položili na oltar Domovine kao i tisuće ratnih vojnih invalida i veterana koji su svoje živote izložili pogibelji s jasnom vjerom, vizijom, idejom i ciljem; stvaranja samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Gospodine Petriću, ovakvom retorikom niste dostojni predstavničkog tijela u kojem ste zastupnik, vaša retorika nije na tragu politike liberalnih vrijednosti građanskog društva koje navodno zastupate već politikantska, uvrjedljiva, opasna i štetna za ovaj grad i njegove stanovnike kako s političkog tako i ekonomskog stajališta.

Žalosno je da ste u općoj bezidejnosti zapravo parafrazirali jednog od bivših stranačkih partnera koji je istu ovu državu nazvao „slučajnom“ da bi danas slučajno predsjedao istom.

Vaše frustracije koje proizlaze iz danas za vas nepovoljnog položaja vijećnika u odnosu na poziciju gradskog odvjetnika svima su nam jasne, ipak je Grad bio vaša zlatna koka i vjerujemo da u to vrijeme niste ni na državu ni na grad koji ste zastupali gledali kao propali projekt, već vrlo unosni i izuzetno kvalitetni projekt.

Kao i svi politikanti i senzacionalisti u vlastitoj strategiji oslanjate se na kratkotrajno pamćenje javnosti.

Više od istupa, ako to možemo tako nazvati, žalosti činjenica da nitko od vijećnika pa ni predsjednica Gradskog Vijeća gospođa Grđan nije reagirala pa niti opomenula vijećnika već je to učinila nakon reakcije vijećnika g. Habijana.

Dame i gospodo vijećnici nevjerojatna je lakoća s kojom se vrijeđaju institucije Republike Hrvatske u svakodnevnom diskursu političkih suparnika, politika je izgubila smisao jer je pokušavaju provoditi politikanti, populisti, kompromitirani i nerijetko korumpirani političari.

Svakodnevni medijski istupi političara i onih koji to misle da jesu , javna komunikacija, diskurs nedostojan razine predstavničkih tijela, punjenje medijskog prostora osobnim frustracijama, prepucavanja i uvrede hrvatskih branitelja postala su žalosna svakodnevica na državnoj ali i lokalnoj razini.

Dame i gospodo gradski vijećnici nitko od vas ne bi obnašao ovu časnu dužnost da nije bilo ljudi koji su bili spremni svoje živote ugraditi u stvaranje države u kojoj danas živite, na žalost prokletstvo je Hrvata slabo pamćenje i zaborav, zaborav da ovu državu hrvatski narod nije dobio na poklon već je ona plaćena patnjom, suzama, boli i krvi ovog napaćenog naroda, stoga je i vaša i naša dužnost i obveza s poštovanjem se odnositi prema Republici Hrvatskoj, na žalost nije onakva kakvu smo sanjali ali je naša, piše u priopćenju Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata varaždinske županije.