Gužve na Ivanščici: Problemi zbog prometne nekulture i ostavljenog otpada Foto: VV arhiva / ilustracija

Gužve na Ivanščici: Problemi zbog prometne nekulture i ostavljenog otpada

Varaždinske vijesti | 20.1.2021. u 11:37h | Objavljeno u Društvo

Proteklog su vikenda, točnije u nedjelju, članovi Hrvatske gorske službe spašavanja - stanice Varaždin u kratkom vremenskom razdoblju imali dvije intervencije na Ivanščici, obje uzrokovane zimskim uvjetima na planini.

>> HGSS Varaždin u nedjelju na Ivanščici imao dvije akcije spašavanja

Podsjetili su pritom da Ivanščica – iako omiljeno izletište sa sve većim brojem posjetitelja – nije šetalište niti obično izletište, već planina s visinom iznad 1.000 metara na kojoj se vremenski uvjeti bitno razlikuju od podnožja, ali se i vrlo brzo mogu promijeniti. Istaknuli su da bi opremu, fizičku pripremljenost i izbor rute za planinarenje trebalo uvijek prilagoditi uvjetima na brdu, realno procijeniti vlastite mogućnosti i izbjegavati alkohol i druge “supstance za poboljšavanje doživljaja”.

No, upozorili su na još nešto.

- Već nekoliko proteklih vikenda susrećemo se s još jednim problemom podno Ivanščice (a i drugih lokalnih brda), a to je izuzetan manjak osnovne prometne kulture. Gotovo svako proširenje šumskih puteva postalo je parking-mjesto, neovisno o tome radi li se o zelenoj površini ili ne. Osim toga, većinom se nimalo ne vodi računa o mogućnosti pristupa interventnih vozila, što je nedavno dovelo i do onemogućavanja intervencije lokalnom DVD-u, kao i do izvlačenja vozila koja su otklizala na oranice i druge površine - napominju iz varaždinskog HGSS-a.

Stoga još jednom (novim) izletnicima skreću pozornost na poštivanje osnovnih načela parkiranja i prometne kulture, pogotovo na micanje interventnim vozilima s upaljenim rotacijskim svjetlima.

- Imajte na umu da su mjesta na koja parkirate, kao i staze kojima se krećete, u konačnici nečije vlasništvo – a taj netko sigurno ne želi pregaženu i vozilima razrovanu zemlju ili šumu, kao niti ambalažni otpad koji sve češće srećemo na putevima i parkiralištima - ukazali su.

- Zahvaljujući dobroj volji vlasnika parcela, kao i entuzijazmu lokalnih planinarskih društava, imamo dobro označene i sigurne planinarske puteve koji su dostupni svima. To ne znači da baš svi moraju svakog vikenda proći tim putevima. Planina i šume su u svojoj suštini biljna i životinjska staništa, i krajnji cilj svih nas, “korisnika”, trebao bi biti očuvanje okoliša takvim kakav jest (ili u boljem stanju), a ne samo odrada treninga ili lagodna razbibriga do kad se ne otvore ugostiteljski lokali. Imajte na umu da naša županija zapravo obiluje mjestima za boravak u prirodi, pa nije strahota niti okrenuti se na punom parkiralištu i promijeniti odabir izleta za taj dan - kažu iz HGSS-a.

Nije na odmet pročitati i o planinarskoj etici u "Hrvatskom planinaru", časopisu HPS-a.

- U svakom slučaju – u planini ne ostavljajte ništa i pazite na sebe i na druge oko sebe - ističu iz HGSS-a Varaždin.