Grofica Lujza družit će se s posjetiteljima Tehničkog muzeja u Zagrebu Foto: Tibor Martan

Grofica Lujza družit će se s posjetiteljima Tehničkog muzeja u Zagrebu

I.D./Varaždinske vijesti | 25.2.2016. u 09:07h | Objavljeno u Društvo

Novo "Druženje s groficom Lujzom" održat će se u Tehničkom muzeju u Zagrebu (Savska cesta 18), u nedjelju 28. veljače, od 11 do 13 sati.

Dramska izvedba uz prigodne radionice održat će se uz izložbu "Automobil: kultura mobilnosti". U suradnji s volonterima koji se bave popularizacijom djela grofice Lujze Erdödy, dramskom izvedbom u postavu izložbe predstavit će se značajniji događaji iz života grofice Lujze. Grofica Lujza najznačajnija je ličnost novomarofske povijesti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Bila je velika dobročiniteljica, osnivateljica zaklada za siromašne, podupirateljica raznih humanitarnih i građanskih udruga te škola i crkava.

Suprug grofice Lujze, grof Rudolf Erdödy, bio je veliki zaljubljenik u tehniku i automobile te prvi predsjednik I. Hrvatskog automobilnog kluba osnovanog 1906. godine u Zagrebu. Grofica će posjetiteljima ispričati kako je bilo živjeti uz njega, opisati njegove brze vožnje tadašnjim automobilima za koje je plaćao čak i novčane kazne!

Nakon izvedbe uslijedit će i praktične radionice namijenjene uzrastima do 12 godina starosti. Sudjelovanje na radionicama je besplatno.

Autor programa je Tibor Martan, voditelji radionica su: Tibor Martan, Ana Martan, Štefanija Vuk, Štefanija Turković i Jasna Jež, a u dramskoj izvedbi sudjeluju Dubravka Baneković, Helena Baneković i Iva Jež. Koordinatorica događanja je Katarina Ivanišin Kardum.