Gradski muzej Varaždin: Predstavljanje knjižice "Stari grad, novo putovanje" Foto: VV arhiva / ilustracija

Gradski muzej Varaždin: Predstavljanje knjižice "Stari grad, novo putovanje"

Varaždinske vijesti | 13.9.2023. u 17:00h | Objavljeno u Društvo

U ponedjeljak, 18. rujna u utvrdi Stari grad Gradskog muzeja Varaždin, u 16 sati pdržat će se predstavljanje edukacijske knjižice "Stari grad, novo putovanje". Tom prigodom Gradski muzej Varaždin ujedno će predstaviti i edukacijski program "MIŠ – Muzej i škola", namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, koji Muzej godinama sustavno provodi u okviru svoje djelatnosti.

U sklopu edukacijske djelatnosti Gradskog muzeja Varaždin, kojom se ponajprije bavi kustos pedagog, ali i ostali stručni djelatnici, prioritet je osigurati edukacijske i didaktičke materijale, primjerice edukacijsko-kreativne knjižice, kojima će se posjetitelji, pogotovo djeca i mladi, moći koristiti prilikom individualnog ili grupnog obilaska stalnog muzejskog postava ili tijekom održavanja edukacijskih radionica.

Stoga je tijekom 2022. godine osmišljena i dizajnirana edukacijska knjižica "Stari grad, novo putovanje", namijenjena djeci i mladima, kao vodič po utvrdi Stari grad prilikom individualnog ili grupnog posjeta, a najviše za odvijanje edukacijske djelatnosti Muzeja.

Kroz knjižicu su predstavljene sve muzejske cjeline stalnog postava Kulturno-povijesnog odjela Muzeja, kao i povijest utvrde Stari grad, koje posjetitelji mogu otkriti kroz različite kreativne zadatke.

S obzirom na to da se radi o prikazu utvrde iz prošlih vremena i prikazu Muzeja za ciljanu skupinu, ilustracije u knjižici su vizualno privlačne i stimulirajuće za namijenjeni dobni uzrast posjetitelja, a obogaćene su pripadajućim zadacima kao poticaj na likovno i kreativno izražavanje te otkrivanje ili proširivanje vlastitog likovnog stvaralaštva.

Uz to, inovativne tiskarske značajke dodaju edukacijskoj knjižici još veću privlačnost i kreativnu slobodu kako bismo našim najznatiželjnijim posjetiteljima omogućili novo doživljajno iskustvo vezano uz kulturnu baštinu koja se čuva u utvrdi Stari grad.

Knjižice će, osim za odvijanje edukacijskih radionica za učenike, biti dostupne i u prodaji na recepciji Staroga grada po cijeni od 7,00 EUR / 52,74 HRK, uz pripadajući suvenirski asortiman.

Fabio Leone (Latina, Italija) već od ranih nogu pokazuje veliku ljubav prema japanskim crtićima i znanstvenofantastičnim filmovima, koji ga inspiriraju za crtanje patuljaka, ratnika, utvrda i dvoraca. Iako su roditelji mislili da je to samo faza, njegova želja i potreba za likovnim izražavanjem nije prestala, pa stoga upisuje slikarstvo na Accademia di Belle Arti di Roma, na kojoj je diplomirao 2004. godine.

Godine 2005. seli se u Hrvatsku, gdje se i dalje bavi umjetnošću, dizajnom i izradom ilustracija, a neki od njegovih dosadašnjih klijenata bili su Alpha Zagreb, Školska knjiga, Miles Kelly, Warner Media, Compass, MacMillian, Pearson, Templar i ostali manji izdavači, pisci i kreatori igara.

Stari_grad_naslovnica_GMV.jpg