Gradski muzej Varaždin: Predstavljanje knjige Željka Prsteca "Grad u kojem spavaju anđeli"

vv | 15.9.2024. u 13:16h | Objavljeno u Društvo

U sklopu Srijede u Muzeju 18. rujna u palači Herzer predstavlja se knjiga Grad u kojem spavaju anđeli autora Željka Prsteca. Knjiga je rezultat opsežnog posla prikupljanja i sređivanja dokumentacije vezane uz rad likovnog umjetnika Željka Prsteca (Varaždin, 1950.), u kojoj se iscrpno predstavlja pedeset pet godina autorova stvaralaštva, kako u rodnom gradu tako i drugdje u Hrvatskoj. U njoj je obuhvaćen pregled predgovora, kritika i eseja koje su o Prstecovim djelima pisali naši istaknuti likovni kritičari, kao i popis održanih samostalnih i skupnih izložbi. Sastavni dio je i 87 reproduciranih djela te 43 fotografije ilustracija, koje dokumentiraju Prstecove likovne dosege i stvaralačku poetiku.

Umjetnički rad i akcije Željka Prsteca već se godinama u Varaždinu odvijaju pod geslom Grad u kojem  spavaju anđeli, koje autor u okviru projekta Anđelinjak implementira svojim instalacijama u varaždinske prostore i sustavno ga provodi različitim sadržajima u svome Muzeju anđela. Akvareli, crteži i grafike Željka Prsteca izazivaju uzbuđenje zbog klasičnog načina na koji su rađeni i kao takvi prihvaćeni kod likovne publike i posjetitelja, i bez obzira na to što svaki njegov rad odiše tragičnim osjećajem prolaznosti, Željko Prstec je tražen slikar te će ova knjiga pomoći boljem upoznavanju njegove slikarske osobnosti.

Uz autora, knjigu će predstaviti povjesničari umjetnosti Mirjana Dučakijević i Miroslav Klemm, oboje umirovljeni muzejski savjetnici u GMV-u, a održat će se i projekcija dvaju kratkih filmova o stvaralaštvu Željka Prsteca nastalih u produkciji HRT-a i VTV Televizije.

Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.