Gradska tržnica Varaždin predškolcima poklonila edukativnu slikovnicu "Šetnja tržnicom" Foto: Gradska tržnica Varaždin

Gradska tržnica Varaždin predškolcima poklonila edukativnu slikovnicu "Šetnja tržnicom"

Varaždinske vijesti | 25.11.2017. u 16:46h | Objavljeno u Društvo

Varaždinska Gradska tržnica svim je predškolcima u Varaždinu, povodom skorašnjeg blagdana Svetog Nikole i Dana grada Varaždina, poklonila jedinstvenu slikovnicu "Šetnja tržnicom", autorice Marije Martinko. Slikovnica je nastala na inicijativu Udruge hrvatskih tržnica, a varaždinska je Gradska tržnica jedan od izdavača, uz još 13 drugih članica Udruge.

Kroz "Šetnju tržnicom" male čitatelje vodi simpatična junakinja Anita. Šetajući, Anita otkriva što se sve može nabaviti na tržnici, zašto je zovu "trbuhom grada", koga se sve ovdje može upoznati i što naučiti. Na kraju, Anita poziva djecu da posjete tržnicu i steknu vlastite dojmove, a slikovnici je priložena i zabavna društvena igra kroz koju djeca mogu naučiti sve o voću i povrću, medu, mlijeku, žitaricama i drugim domaćim proizvodima.

U jednom od varaždinskih dječjih vrtića, u Koprivničkoj, jučer je upriličena podjela slikovnica, kojoj su uz domaćina, pedagoginju vrtića Kseniju Pletenac, prisustvovali direktor varaždinske Gradske tržnice Predrag Ciglar te tajnik Udruge hrvatskih tržnica i urednik slikovnice Miljenko Ernoić.

- Ovo je odličan primjer kako educirati djecu i roditelje o zdravim navikama. Ona najbolje uče kroz igru, a ova slikovnica zabavit će ih i podučiti, te ih motivirati da se često pridruže svojim roditeljima kada posjećuju tržnicu. Ovaj dar razveselio je djecu ali i nas odgajatelje, jer će nam dobro poslužiti u svakodnevnom radu s njima - rekla je Ksenija Pletenac te zahvalila Gradskoj tržnici na poklonu povodom blagdana Svetog Nikole, koji je ujedno i zaštitnik njihovog dječjeg vrtića.

- Podržali smo projekt izdavanja slikovnice jer želimo mladim naraštajima usaditi zdrave navike i pokazati im zašto je tržnica tako posebno mjesto na kojem su svi uvijek dobro raspoloženi. Slikovnicu darujemo svim predškolcima u gradu Varaždinu povodom skorašnjeg blagdana Svetog Nikole i Dana grada Varaždina. Ovime započinjemo novu tradiciju, te ćemo odsada svake godine darivati knjige i slikovnice predškolcima - rekao je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar.

- Uređivanju ove slikovnice posvetio sam se sa zadovoljstvom i posebnom pažnjom. U projekt smo u Udruzi hrvatskih tržnica krenuli sa željom da prenesemo na mlađe generacije ono zbog čega mi stariji posjećujemo tržnice i zašto želimo da one u Hrvatskoj ostanu kultna mjesta kupnje, susreta i doživljaja. Razvoj tržnica znači i sigurnost domaće proizvodnje hrane, a sve su to dugoročni ciljevi zbog kojih ćemo i dalje raditi na osmišljavanju sličnih projekata za najmlađe. Ovom prilikom posebno zahvaljujem autorici slikovnice Mariji Martinko koja je s puno ljubavi uložila svu svoju kreativnost i osebujni umjetnički rad u nastanak ove slikovnice, te u nju utkala i dio svojeg djetinjstva - rekao je Miljenko Ernoić.

slikovnica_-_setnja_trznicom_1.jpg

slikovnica_-_setnja_trznicom_2.jpg