GRADSKA KNJIŽNICA Uspješna Noć knjige, raznolik program do kraja svibnja - od horora do putopisnog predavanja Foto: Krešimir Đurić/ilustracija

GRADSKA KNJIŽNICA Uspješna Noć knjige, raznolik program do kraja svibnja - od horora do putopisnog predavanja

Julijana Marčec | 24.4.2023. u 20:30h | Objavljeno u Društvo

Gradska knjižnica i čitaonica "Metel Ožegović" ove godine slavi 185 godina postojanja, a s nekoliko prigodnih programa uključila se i u ovogodišnju nacionalnu manifestaciju 12. Noć knjige, koja je održana prošlog vikenda od 21. do 23. travnja.

Dobar odaziv publike odnosno korisnika još je jednom potvrdio da je varaždinska knjižnica važno mjesto u kulturnoj ponudi grada Varaždina. U prilog tome govori i podatak da je u ovoj godini, u prva četiri mjeseca, u knjižnici na Franjevačkom trgu, održano već 25 programa dok je prošle godine novi prostor ugostio 57 različitih događanja.

nocknjige211.jpg

- U knjižnici na Trgu slobode imali smo godišnje tridesetak predstavljanja knjiga a zbog skučenosti starog prostora bilo je i manje posjetitelja, no ovaj prostor nam je omogućio da osim predstavljanja knjiga organiziramo i tribine, radionice, stručne i znanstvene skupove, pa smo stvorili i neka nova partnerstva. Broj posjetitelja se povećao, pa sad imamo pedesetak posjetitelja po događanju - rekao je ravnatelj knjižnice Mario Šoštarić.

Nakon još jedne uspješne Noći knjige u varaždinskoj knjižnici imaju popunjene termine sve do kraja svibnja, polako se puni i kalendar događanja u lipnju, a onda će se u srpnju i kolovozu zbog ljetnog radnog vremena malo odmoriti.

Putopisno predavanje o Južnoj Americi

Već u utorak, 25. travnja, varaždinska knjižnica će biti domaćin stručnog skupa knjižničara iz cijele Hrvatske, koji koriste u svojim knjižnicama računalni program - metel. Riječ je o programu koji je osmišljen i razvijen u našoj knjižnici devedesetih godina, a danas ga koristi više od 1.500 knjižnica ne samo u Hrvatskoj nego i u Bosni i Hercegovini te Italiji i Australiji. Svi koji neće doći u Varaždin, moći će sve novosti vezane uz program pratiti online putem Zooma.

Ove srijede u knjižnici će biti osnivačka skupština nove Udruge umirovljenika Futur egzaktni, a već u četvrtak, 27. travnja, u knjižnici će zanimljivo putopisno predavanje održati edukatorica za putovanja Patricia Lacković, na temu „Južna Amerika - Kolumbija i Peru“.

- Sudeći prema posjećenosti putopisna predavanja su nam pun pogodak, jer na njih dolaze većinom mlađe generacije, pa tako stvaramo novu publiku, a jako nas veseli što ćemo i ove godine u studenom biti domaćin Planinarskog tjedna zahvaljujući uspješnoj prošlogodišnjoj suradnji s planinarima - rekao je ravnatelj, dodavši i kako će krajem ovoga tjedna pomoći jednoj varaždinskoj maturantici da napravi svoj završni rad, jer je za temu odabrala promociju knjige, pa će joj knjižničari pomoći i objasniti što je sve potrebno i kako se uopće organizira dobra promocija.

Film u svibnju - Nosferatu

Ove je godine u knjižnici, u suradnji s umirovljenim muzejskim savjetnikom Miroslavom Klemmom, pokrenuta filmska tribina - Filmovi utorkom, pa filmofili sad znaju da jednom mjesečno, od 17 do 19 sati, na Franjevačkom trgu mogu pogledati i odličan film. Dosad je prikazano nekoliko remek-djela u režiji Friedricha Wilhelma Murnaua, a 9. svibnja će biti održana projekcija njegovog horora "Nosferatu" iz 1922. godine. Osim toga, knjižnica je svoja vrata otvorila i udrugama, pa je u travnju održana konferencija Zdrava mama, zdrava beba, a 16. svibnja, na Međunarodni dan celijakije, Udruga oboljelih od celijakije sjeverozapadne Hrvatske prvi put će svoja predavanja održati i u Varaždinu. Nastavlja se i suradnja s Udrugom za promicanje kulture Ritam misli, pa će u četvrtak, 11. svibnja biti predstavljena nova knjiga varaždinske autorice Kamelije Habulin, a tjedan dana kasnije varaždinska publika imat će priliku biti na predstavljanju nove knjige Zdravka Zime - "Putnik s lažnim pasošem".

Nabavili brojne nove naslove

Osim što predstavljaju nova izdanja, u varaždinskoj knjižnici ih uspješno i nabavljaju, pa su i ove godine unatoč problemima s gradskim proračunom, vlastitim sredstvima nabavili brojne naslove za sve odjele.

- U prva tri mjeseca nije nam pala posudba knjiga, nego je u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju čak i porasla za jedan posto - rekao je ravnatelj i podsjetio kako se u knjižnicu može upisati tijekom cijele godine.

Osim novog prostora, dobru posjećenost i odaziv učenika na programe bilježi i Odjel za djecu, smješten u vili Bedeković. Nakon što su na prvom katu uređene zbirke Gustava Krkleca, Zvonka Milkovića, Marijana Zubera i KUD-a "Sloboda", u organizirani razgled dolazi sve više učenika, ne samo varaždinskih već i škola iz cijele Varaždinske županije. Krajem prošle godine u vili Bedeković su uredili i podrum, pa sad imaju i adekvatni prostor za čuvanje knjiga. Ravnatelj knjižnice Mario Šoštarić je zahvalio svim partnerima na suradnji i korisnicima što rado dolaze u Knjižnicu te pozvao sve da prate mrežnu stranicu i stranice knjižnice na društvenim mrežama kako bi u raznolikom programu pronašli nešto za sebe.

nocknjige221.jpg

Predstavljene dvije zbirke pjesama međimurskih autorica "Razmatranja" i "Plava i smeđa knjiga"

U knjižnici je prošloga petka, 21. travnja, upriličeno predstavljanje dviju zbirki pjesama, koje je organizirano u suradnji s varaždinskim ogrankom Matice hrvatske. Svoje su nove knjige predstavile pjesnikinje iz Čakovca - Emilija Kovač i Andrijana Kos-Lajtman. - U Noći knjige priređujemo pomalo neobičnu književnu tribinu na kojoj pjesnikinje i književne kritičarke iz Čakovca predstavljaju svoja nova izdanja - "Razmatranja" i "Plava i smeđa knjiga" - rekao je književnik i moderator Ernest Fišer dodavši kako je riječ o vrlo zapaženim autoricama u međimurskom književnom krugu, ali i u hrvatskom suvremenom pjesništvu te o aktivnim književnim kritičarkama. Stoga je varaždinska publika na ovoj književnoj večeri mogla čuti što o zbirci "Razmatranja" misli Andrijana Kos Lajtman te kako je pjesme u zbirci "Plava i smeđa knjiga" ocijenila Emilija Kovač. Odabrane stihove iz obje zbirke publici je čitala Densi Radovan.