Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola - škola po mjeri svakog učenika

| 10.6.2021. u 09:01h | Objavljeno u Društvo

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin upisuje učenike u vrlo raznolike programe, od prirodoslovne gimnazije do tehničkih zanimanja iz područja geologije, rudarstva, prehrane, kemijske tehnologije i graditeljstva, a u tom području upisuju i trogodišnja zanimanja.

Arhitektonski tehničar

Jedan od najatraktivnijih programa je arhitektonski tehničar. Volite li crtati, imate mašte i želite oblikovati grad i svijet u kojem živite na svoj način, to je program za vas. Graditeljstvo, a posebno arhitektura je uvijek potrebno, a današnje mogućnosti uz nove materijale i nove načine gradnje su beskrajne. Zanimanje koje je tehničko, ali uključuje i umjetnički duh i puno mašte. Postoji izreka: “Ukoliko želiš znati kakva je budućnost, stvori je sam”, može se primijeniti na graditeljstvo i arhitekturu. U području graditeljstva upisuju se i trogodišnja zanimanja: zidar, keramičar, monter suhe gradnje, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, a od ove godine ponovno upisujemo i vrlo tražen program tesar. Sva trogodišnja zanimanja su vrlo deficitarna i tražena kako u Hrvatskoj tako i u Europi. U tim zanimanjima učenici mogu dobiti stipendije i što je još važnije posao odmah nakon školovanja.

fafaaa.jpg

Prehrambeni tehničar i nutricionist

Prehrana je uvijek “u modi.” Dovoljno je otvoriti bilo koji časopis ili novine odmah uočite koliko je članaka o pravilnoj prehrani, dijetama, načinima pripreme hrane, receptima te novim trendovima u prehrani. U području prehrane škola upisuje dva programa: prehrambeni tehničar i tehničar nutricionist. Prehrambeni tehničar je zanimanje koje se bavi obradom hrane, preradom i čuvanjem, tehnologijama pripreme hrane te industrijom. Tehničar nutricionist proučava pravilnu prehranu, kreira jelovnike od svakodnevnih do svečanih, ali i specijaliziranih za određene skupine ljudi: za malu djecu, sportaše, trudnice, dijetalne, regulaciju tjelesne mase, prevenciju raznih bolesti. U našoj županiji su prehrambena industrija i graditeljstvo najzastupljenije djelatnosti i postoji njihova duga tradicija.

faafdgfdaee.jpg

Ekološki tehničar

Svakodnevno možemo pratiti probleme zagađenja zraka, vode tla, nakupljanje otpada, prekomjerno korištenje umjetnih gnojiva, herbicida, pesticida i sličnih otrova te odumiranjem brojnih biljnih i životinjskih vrsta, pa je ekološki tehničar sve potrebnije zanimanje. Ekološki tehničar proučava promjene u prirodi, analizira tlo, vodu i zrak te daje smjernice kako pomoći okolišu te kako živjeti u skladu s prirodom te joj biti prijatelj na korist nama i budućim generacijama.

Rudarski i geološki tehničar

U području geologije i rudarstva dva su programa: geološki i rudarski tehničar. Geološki tehničar proučava sastav tla, mogućnost eksploatacije, traži prirodne izvore nafte, plina mineralnih sirovina, proučava klizišta, stabilnost zemlje i stijena kod potresa. Rudarski tehničar vrši eksploataciju pijeska, šljunka i mineralnih sirovina za potrebe graditeljstva, posebno niskogradnje, izgradnje cesta. Učenici svih tehničkih programa redovito sudjeluju na državnim natjecanjima iz znanja i vještina koja su specifična za svaki program, a posebno uspješni su učenici u crtanju, keramičari, zidari i ekološki tehničari. Također, svi učenici tehničkih programa mogu nastaviti školovanje na fakultetima i veleučilištima diljem Hrvatske, a posebno je zanimljivo to što nakon završetka Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole učenici studiranje mogu nastaviti u Varaždinu, na Geotehničkom fakultetu i Sveučilištu Sjever koja imaju studije u navedenim područjima, a mnogi učenici nakon završetka upisuju i Fakultet organizacije i informatike.

dsafaa.jpg

Prirodoslovna gimnazija

Program koji je jedinstven u našoj županiji je Prirodoslovna gimnazija. To je gimnazijski program koji kroz sve četiri godine školovanja ima vježbe iz kemije, biologije i fizike, te smanjenu satnicu iz društvenih predmeta. Učenici na vježbama prođu kroz laboratorije i vježbe koje su vrlo slične vježbama na fakultetima iz prirodoslovlja te biomedicinskih studija što im znatno olakšava snalaženje na fakultetima i uvijek su jako dobri studenti. Osim toga učenicima je omogućeno učenje dodatnog sata matematike kako bi što lakše i bolje položili ispit državne mature i upisali željeni fakultet. Posebno je kvalitetna nastava kemije iz koje učenici svake godine odlaze na državno natjecanje i postižu zapažene rezultate, kako iz znanja tako i sa malim znanstvenim radovima, a Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola imala je i državnog prvaka iz kemije. Prošle godine škola je uložila znatna sredstva za opremanje laboratorija iz kemije, fizike i biologije te pametne ploče za matematiku, geografiju i povijest. Od jeseni učenike očekuju četiri najmodernija kemijska laboratorija te laboratorij za mikrobiologiju, a mjerne uređaje kakve imaju školski laboratoriji nemaju čak ni neki fakulteti! Posebna pomoć učenicima je i to što nastavnici kemije sudjeluju u ispravljanju ispita državne mature te su vrlo kompetentni u tom području i kroz sve četiri godine rade na taj način da učenici što bolje polože kemiju i bez posebnih priprema. Prije tri godine je upravo učenik ove škole imao najbolji rezultat na državnoj maturi iz kemije! Nakon mature učenici prirodoslovne gimnazije mogu upisati sve prirodoslovne i biomedicinske studije, pa tako su bivši učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole uspješni farmaceuti, liječnici, veterinari, matematičari, informatičari, strojari, psiholozi, ali i režiseri i glumci! To samo pokazuje svestranost učenika, ali i nastavnika škole koji spremno prilagođavaju nastavu učenicima i njihovim brojnim talentima.

Po čemu smo još poznati?

* Učenici Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole sudjeluju i na natjecanju Simulirano suđenje i već su nekoliko puta bili državni prvaci.

* U školi djeluje i Centar izvrsnosti iz kemije što je potvrda dobrog rada, a prije pandemijeje bila organizirana i prva Jesenska škola kemije.

* I naša škola sudjeluje u Erasmus + projektima, pa su tako učenici bili na razmjenama i projektima u Njemačkoj, Portugalu, Norveškoj, Litvi, Latviji i još nekim zemljama, a u pripremi imamo i nekoliko novih projekata koji čekaju nove učenike.

* Napravljen je veliki makeover škole tj. škola je preuređena tako da je postala puno vedrija i veselija: želja je da učenici i nakon nastave ostaju u školi bave se raznim slobodnim aktivnostima. od šaha, čitalačkog kluba do sportskih aktivnosti.

* Škola ima svoj rock band koji obavezno nastupa na maturalnoj večeri te ima božični koncert, a po potrebi i češće. Ukoliko znate svirati ili pjevati - dobrodošli ste!

* Kako škola ne bi bila samo mjesto učenja organiziraju se razne humanitarne akcije, primjerice za udrugu Ludbreško sunce, socijalnu samoposluga, Spas, Sklonište dobrote...

* Promijenjen je i vizualni identitet škole u šarene kvadratiće karakteristične za svako obrazovno područje, pa ćete školu moći prepoznati po šarenom mozaiku.