Građanski odgoj i obrazovanje u županijskim školama od ovog mjeseca, a u varaždinskim? Foto: Ilustracija/Pixabay

Građanski odgoj i obrazovanje u županijskim školama od ovog mjeseca, a u varaždinskim?

VV | 4.10.2021. u 15:04h | Objavljeno u Društvo

 O Građanskom odgoju i obrazovanju posljednjih se godina mnogo govori, a kada će se uvesti ovaj predmet u škole Varaždinske županije zanimalo je SDP-ovog vijećnika Luku Zrinskog na zadnjoj sjednici Županijske skupštine.

 - Imamo priliku vidjeti da su rebalansom proračuna povećana sredstva za Građanski odgoj i obrazovanje. U objašnjenju je navedeno kako će se pokrenuti u županijskim školama s početkom ove školske godine. No godina je počela, pa me zanima u kojoj je to fazi? - zanimalo je SDP-ovog vijećnika.

 Župan Anđelko Stričak rekao je kako se s Građanskim odgojem i obrazovanjem ide, a u Varaždinskoj županiji kažu kako će projekt biti pokrenut tijekom ovog mjeseca. 

- Provodit će se projektno, a za svaku školu osigurano je 10.000 kuna - kažu u Županiji.

No, što je s uvođenjem Građanskog odgoja i obrazovanja u varaždinske škole? To pitanje bilo je aktualno u vrijeme predizborne kampanje, a zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković kaže kako je uvođenje Građanskog odgoja jedan od prioriteta nove gradske uprave i dio izbornog programa.

- Svjesni važnosti uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja i njegovu ulogu u stvaranju društveno odgovornih građana u našoj zajednici, naš plan je da se građanski odgoj kao izvannastavni predmet uvede od slijedeće školske godine. U proračunu za 2022. bit će osigurana sredstva za uvođenje predmeta, a škole će i prije toga dobiti određena financijska sredstva kako bi kroz radionice i predavanja dodatno motivirali učenike za taj predmet - kaže Marković.

Zašto je važan Građanski odgoj i treba li biti zaseban predmet pročitajte u novom broju Varaždinca.