Gospodarska škola Varaždin obilježava Europski tjedan održivog razvoja

| 22.9.2022. u 20:00h | Objavljeno u Društvo

Gospodarska škola Varaždin obilježava Europski tjedan održivog razvoja (European weekofsustainable development) od 19. do 23. rujna 2022. organizacijom kratkotrajne aktivnosti učenja, poučavanja i osposobljavanja u okviru Erasmus+ projekta ARTS FOR FUTURE pod nazivom Why CANS?

Centralni događaj bit će održan u petak 23. rujna u 12,30 sati u Gospodarskoj školi Varaždin: postavljanje umjetničke instalacije koju su učenici izradili uz pomoć umjetnika Nikole Vudraga. Prije toga, istoga dana od 9,00  do 12,000 učenici će biti upoznati i s konceptom UPCYCLING tehnika pomoću kojih se od otpada mogu izraditi novi uporabni predmeti. Profesorica Vanja Perši pokazat će učenicima na koji način mogu od prikupljenih otpadnih jednokratnih vrećica izraditi privjeske za ključeve, a profesorica Gordana Kokanović-Krušelj učenicima će predstaviti tehnike izrade nakita od otpadnih sitnih metalnih predmeta.

Osnovna tema koja se obrađuje iz različitih aspekata je metalni i plastični otpad, a aktivnosti u kojima uz domaćine sudjeluje 23 učenika i 12 nastavnika iz partnerskih škola iz Francuske, Grčke, Njemačke, Španjolske i Švedske proteklih dana bile su raznolike. Organizirana su različita predavanja i radionice čiji su glavni ciljevi usmjereni na zaštitu okoliša i promociju održivog razvoja te njihova veza s umjetnošću.

Škola domaćin provela je ankete o uporabi limenki s ciljem podizanja svijesti o mogućnosti ponovne uporabe, recikliranja, izrade uporabnih predmeta od otpadnih metalnih predmeta te smanjenja količine metalnog otpada. Budući da se projektom nastoji povezati umjetnost i održivost ostvarena je suradnja s lokalnim umjetnicima Nikolom Vudragom i Miroslavom Prikratkim.

Umjetnik NikolaVudrag ugostio je sudionike ovog projekta u RezervART-u te je uz obilazak kompleksa organizirao edukativne i praktične radionice izrade umjetničkih predmeta od gline i otpadnih limenki. Umjetnička instalacija izrađena od otpadnih limenki u koje će se posaditi ukrasne biljke postavit će se ispred škole kako bi učenike podsjećala na važnost recikliranja i održivosti.

Kako bi se podigla svijest učenika o urbanoj umjetnosti,učenici su dobili zadatak da u povijesnoj jezgri grada pronađu 12 modernih metalnih skulptura te snime kratke videomaterijale. Nastavnici su posjetili izložbu Rapsodija metala, kolekcionara Miroslava Prikratkog čija su umjetnička djela primjer transformacije starog i odbačenog metala u nove umjetničke instalacije.

Organiziran je stručni posjet Zagrebu gdje su sudionici uz razgledavanje kulturno-povijesnih spomenika imali mogućnost vidjeti izložbu digitalnih umjetničkih djela proširene stvarnosti Zagreb Art Future te Nacionalnom parku Plitvička jezera te Plitvice Holiday Resortu s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja prirodnih bogatstava primjenom dobrih praksi održivog turizma.

Nastavnici i učenici kuharskog i ugostiteljskog praktikuma škole pripremali su obroke za sudionike kako bi promovirali održivost lokalnih namirnica i proizvoda.

Više o projektu možete pronaći na stranici Gospodarske škole Varaždin: http://ss-gospodarska-vz.skole.hr/