GODIŠNJICA MATURE Nostalgičan povratak u školske klupe

VV | 31.5.2022. u 08:14h | Objavljeno u Društvo

Na zlatnoj obljetnici okupila se prva generacija VI. OŠ Varaždin. Godine 1967. u novoizgrađenu zgradu VI. OŠ u školske je klupe sjeo 831 učenik. U prvoj generaciji četvrtog razreda bilo je 32 učenika.

Pet desetljeća nakon završetka osnovnoškolskog obrazovanja, 7. travnja ove godine, ponovno su se okupili u školi koju pamte po najljepšim uspomenama.

Susretu se odazvalo njih 18, a dobrodošlicu im je zaželio ravnatelj Mario Stančić koji ih je zatim proveo po školi koja se od tada znatno promijenila.

Najbezbrižnijeg razdoblja tom su se prigodom prisjetili umirovljena trgovkinja, trgovačka putnica i daktilografkinja Vesna Klemen i diplomirani inženjer Zdravko Novak koji je svoj životni put nastavio u području obrazovanja te danas predaje u Elektrostrojarskoj školi Varaždin.

- Toliko je vremena prošlo da se nismo svi ni prepoznali jer vrijeme čini svoje. Svi smo složni u tome da je to tada bila najljepša škola. Na mjestu na kojem je škola izgrađena, bilo je zasađeno polje kukuruza, naselje se tek počelo graditi. U novu školu preselili su učenici okolnih škola koji su gravitirali ovom području - prisjetio se Novak.

- Prva tri razreda pohađala sam u III. osnovnoj školi i bilo je lijepo preseliti u novu školu s velikom dvoranom i dvorištem. Bila je lijepa i tada, a sada je natprosječno lijepa. Škola je nadograđena i sada kada sam se nakon toliko godina vratila, nisam znala pronaći put do naše nekadašnje učionice. Svi smo se oduševili koliko je škola modernizirana - nadovezala se Klemen.

- Bili smo mladi i sve je nam tada bilo lijepo i zanimljivo. U to vrijeme ovo je bila jedina škola s dvoranom - ponosno ističe Novak. Što se tiče nastave, u sjećanju im je ostalo, danas u većini škola zapostavljeno, domaćinstvo i brojne
sportske aktivnosti koje su im bile na raspolaganju. Upravo im je školska dvorana bilo omiljeno mjesto u školi iz koje i danas pamte brojne anegdote.

- U toj sam dvorani, iako sam bila sitna, s polovice igrališta dala koš. Nastavnica tjelesnog nije baš bila sretna jer smo igrali protiv razreda njezinog supruga pa nismo smjeli pobijediti - kroz smijeh se prisjeća Klemen. VI. osnovna škola oduvijek je bila primjer dobre prakse. Prema riječima naših sugovornika, učenici su i prije 50 godina postizali izvrsne rezultate na raznim natjecanjima.

- U ovu školu išla su i moja djeca te moram reći da učitelji daju sve od sebe. Ostalo ovisi o učenicima jer nisu svi isti. Nismo niti mi bili. Nakon 19 godina rada u obrazovanju, smatram da bi osnovno obrazovanje trebalo trajati devet godina kao što je praksa u zapadnim zemljama. Tako bi učenici imali više vremena odabrati svoje zvanje - istaknuo je Novak. O ponovnom susretu sa svojim bivšim školskim kolegama i ljubaznom domaćinu imaju samo riječi hvale. Tijekom kratkog, ali emotivnog i nostalgičnog susreta, dogovorili su da na idući neće toliko dugo čekati.

- Sigurno ćemo ponoviti ovo druženje jer nismo stigli svi sa svima popričati. Dogovorili smo novi susret već krajem ove godine - najavili su naši sugovornici te se od svoje bivše škole privremeno oprostili s porukom za sadašnje učenike.

„Slijedite svoje snove, učite, budite dobri učenici i postanite ono što želite biti. U dobroj ste školi koja
ima izvrsne učitelje i ravnatelja – učite od njih“, poručili su učenici prve generacije VI. OŠ.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci