Godina dana prekrasne priče: Riznica Međimurja ostvarila 17 600 posjeta

VV | 30.6.2022. u 14:13h | Objavljeno u Društvo

Prošlo je točno godinu dana od otvorenja novog Muzeja nematerijalne baštine, Riznice Međimurja, bisera kontinentalne Hrvatske kojim je očuvana međimurska kulturna baština i tradicija kroz projekt vrijedan 45 milijuna kuna. Usprkos pandemiji koronavirusa, Riznica Međimurja postala je neizostavno mjesto sjeverozapadne Hrvatske koje se mora posjetiti, što potvrđuju i brojke - od otvorenja do danas bilježe 17 575 posjetitelja.

Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Zrinskih u Muzej nematerijalne baštine trajala je nekoliko godina, no isplatilo se čekati.

- S nestrpljenjem smo iščekivali sat kada ćemo konačno javnosti otvoriti vrata uređenih prostora fortifikacije Staroga grada Zrinskih u Čakovcu oplemenjene novim muzejom, kafićem, multimedijalnom dvoranom i suvenirnicom. S ponosom i ljubavlju promatramo kako danas Stari grad živi u novom sjaju i namjeni - istaknula je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan.

U posljednjih godinu dana Muzej Međimurja Čakovec, uključujući sve njegove postave, posjetilo je ukupno 22 992 posjetitelja. Za usporedbu, u 2019. godini, Muzej je imao 12 014 posjetitelja. Dvostruko više posjetitelja rezultat su atraktivnosti odličnog postava Riznice, ali i vrijednog rada djelatnika Muzeja koji marljivo surađuju s lokalnom zajednicom, udrugama, kulturnim društvima i zajedno s njima njeguju kulturnu baštinu Međimurja kroz razne aktivnosti.

- Stari grad Zrinskih, najvredniji spomenik feudalne baštine u Hrvatskoj, obnovljen je zahvaljujući najvećem ulaganju u kulturnu baštinu u povijesti Međimurja. Ovaj projekt međimurska je ideja koju je realizirala međimurska pamet te vrijedne i sposobne međimurske ruke, a ponosni smo što je muzej jedinstven u Hrvatskoj i šire ta da konačno živi punim plućima zahvaljujući mnogim sadržajima i manifestacijama - kazao je župan Međimurske županije Matija Posavec naglasivši da je Riznica Međimurja samo jedan u nizu projekta koji je potvrdio uspješnost privlačenja europskih fondova u Međimurju.

Stari grad Zrinskih samo je dio odličnih turističkih sadržaja koje Međimurje nudi. Osim prekrasne prirode, ukusnih domaćih proizvoda i jela te međimurskih vina koja su nedavno nagrađena s čak 25 Decantera, važan dio turističke ponude su i Centar za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu, Terme Sveti Martin, Skelarska i Mlinarska kuća u Žabniku, Matulov grunt u Frkanovcu, Centar Rudolf Steiner u Donjem Kraljevcu, Međimurska palača turizma – Ekomuzej Međimurje malo, a svakog vikenda do najvažnijih i najljepših atrakcija gornjeg Međimurja vozi „Hop on-hop off“ autobus, prvi takav destinacijski sustav u Hrvatskoj i šire izvan velikih gradova.

Međimurje već sada ostvarilo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu

Nedavno je u Peklenici otvoren Spomen park naftaštvu, a u Murskom Središću Spomen dom rudarstvu. Uskoro nas očekuje otvorenje vidikovca na Mađerkinom bregu, a među strateškim razvojnim projektima koji su u planu za naredno razdoblje su revitalizacija dvorca Feštetić u Pribislavcu, Palača Međimurske popevke u Donjoj Dubravi, Centar za posjetitelje Međimurske vinske ceste, centri za interpretaciju Sveti Jeronim u Štrigovi, Dravski zlatari u Donjem Vidovcu i Halicanum u Svetom Martinu na Muri, kao i razvoj glampova i robinzonskih smještaja te daljnji razvoj Hop on – hop off sustava kroz električna vozila.

- Riznica Međimurja učvrstila je Međimurje na turističkoj karti Hrvatske, što vidimo i po broju gostiju koji nas posjećuju. Ostvarili smo 68% više noćenja u odnosu na prošlu godinu, a već sada imamo 3% više noćenja u odnosu na rekordnu 2019. godinu, stoga do kraja godine očekujemo odlične turističke rezultate - kazao je direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

11 međimurskih izvođača interpretirat će međimursku popevku na koncertu povodom godišnjice

U subotu, 9. srpnja, na samu godišnjicu otvorenja Riznice Međimurja, organiziran je niz posebnih događaja. Prijepodne, od 10 do 11:30 sati za najmlađe će se održati besplatna edukativno-kreativna radionica Zmaj Pozoj (dob 6 +). Navečer, od 20 sati, u prekrasnom ambijentu atrija Staroga grada u Čakovcu pod zajedničkim imenom „Iz srca međimurske popevke – koncert Riznici Međimurja za 1. rođendan“ međimursku popevku interpretirat će 11 osebujnih međimurskih izvođača: Neven Kolarić, Ivan i Anka Lisjak, Marija Magdalena Kočila, Lidija Bajuk, Josip Brdar & glazbeni sastav Maruleki, Krunoslav & Martin Lajtman, Lea Šprajc, Zbor Pučpuljike, Tamara Korunek & Marko Žerjav, Nikola Grabar & Marino Tomasović, Cecilija Merkač Hudopisk.

Karte su besplatne, ali i ograničene, te ih možete podignuti u suvenirnici Riznice Međimurja.