GMV u Edukativnoj muzejskoj akciji uspješno povezao različite generacije

Julijana Marčec | 30.4.2023. u 20:26h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin ove se godine prvi put uključio u Edukativnu muzejsku akciju (EMA) koju povodom Međunarodnog dana muzeja već 28. put organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva.

Uz temu „Za(jedno): svi za muzej!“ varaždinski su muzealci osmislili zanimljiv program - Obiteljski meni u tri slijeda, a najbolje su ga iskoristili - školarci. U prvom slijedu Obiteljskog menija organizirane grupe srednjoškolaca imale su priliku razgledati izložbu Dobar tek! u palači Herzer uz stručno vodstvo osnovnoškolaca. Na poziv muzealaca odazvao se treći razred Pete osnovne škole te pod vodstvom muzejske pedagoginje - kustosice Jelene Petković i svoje razrednice Vlatke Kostanjevac pripremio stručno vodstvo kroz ovu atraktivnu izložbu koja govori o kulturi hrane u varaždinskom kraju.

ema_1.jpg

- Učenici su me ugodno iznenadili, jer su ozbiljno shvatili svoj zadatak i naučili sve o predmetima što smo im pripremili, pa su organizirane grupe srednjoškolaca iz Gospodarske škole bile oduševljene sa svojim malim muzejskim vodičima. Mene veseli što su se osnovnoškolci okušali u ulozi stručnog vodiča, pa im je osim muzeja i muzejske građe, što inače imaju priliku bolje upoznati na radionicama, kroz ovu aktivnost dodatno približeno zanimanje vodiča - rekla je muzejska kustosica pedagoginja Jelena Petković istaknuvši pritom kako na taj način učenici već od najranije dobi mogu razmišljati o svojoj budućoj profesiji, a sigurno su pripremajući se za vođenje naučili mnogo toga o kulturi hrane u varaždinskom kraju. Muzejska pedagoginja je posebno pohvalila ovaj razred, 3.b, jer su oni i najaktivniji posjetitelji Muzeja, odnosno sudionici na radionicama, pa će u sklopu programa Muzej i škola, za kraj školske godine otići na nagradni izlet u Zagreb.

Djedovi i bake kao muzejski pedagozi

Drugi slijed je namijenjen bakama i djedovima, jer je njihov zadatak bio okušati se u ulozi muzejskih pedagoga i održati edukacijsko-zabavnu radionicu "Fini portreti". Prvu radionicu, u potkrovlju palače Herzer, prošle je subote "odradila" autorica didaktičkog materijala, odnosno šivanog voća i povrća umirovljena odgajateljica Vesna Rebernik, pa su najmlađi posjetitelji muzeja imali priliku sudjelovati u malo drugačijim aktivnostima koje su završile uz zajednički "fini portret". Sljedeća radionica će biti ove subote, 6. svibnja, od 10 do 11 sati.

- Sljedeće subote radionicu će voditi umirovljena muzejska arheologinja Marina Šimek, koja je i dok je radila u muzeju uživala u organiziranju i vođenju edukativnih radionica - rekla je muzejska pedagoginja Jelena Petković i pozvala sve koji žele da se jave te da sudjeluju u obiteljskom meniju, odnosno radionici fini portreti.

ema2.jpg

Kako napraviti obiteljsko stablo

Treći slijed Obiteljskog menija posvećen je umirovljenicima, jer su varaždinski muzealci primijetili da je i ta dobna skupina zainteresirana za sudjelovanje u aktivnostima, pa su odlučili iskoristiti ovu Edukativnu muzejsku akciju da pozovu umirovljenike na raspravu i daju im priliku da izraze svoje ideje i želje.

- Iako je odaziv ovoga puta bio nešto lošiji od očekivanog, ipak smo u raspravi uspjeli dobiti puno ideja, a izdvojila bih prijedlog umirovljenice koja je stalni posjetitelj programa Srijede u muzeju. Ona smatra da bi ti programi bili zanimljiviji da su interaktivni, da posjetitelji mogu postavljati pitanja i sudjelovati u raspravi, a ne samo sjediti i slušati predavanja te da bi bilo dobro omogućiti posjetiteljima da predlažu teme za nove susrete. Osim toga, zanimljiv mi je i prijedlog da pomognemo Varaždincima istražiti povijest njihovih obitelji, odnosno napraviti svojevrsno obiteljsko stablo, a nije loša ni ideja da organiziramo radionicu u kojoj ćemo podučiti polaznike kako čuvati i zaštititi stare predmete - rekla je muzejska pedagoginja dodavši kako su mnoge ideje već bile aktualne ali se od njih odustalo, pa je možda sad pravo vrijeme da se neke od njih i realiziraju.

Radionice su besplatne no potrebno je najaviti svoj dolazak muzejskoj kustosici Jeleni Petković na broj 095 567 35 81.