GMV Atraktivni program u sklopu manifestacije "Noć tvrđava": Razgled pod fenjerima

ič/vv | 9.5.2023. u 15:35h | Objavljeno u Društvo

Gradski muzej Varaždin priredio je atraktivni program u sklopu manifestacije - Noć tvrđava. Varaždinski muzealci organizirali su u prošlog petka navečer - Noć na bašči, noćni razgled vanjskog fortifikacijskog sustava Staroga grada, uz stručno vodstvo kustosa Davora Kraša.

-Od ranog 12. stoljeća, kada se prvi puta spominje, varaždinska utvrda i njene fortifikacije doživjele su mnoge preinake, dogradnje i pregradnje, od kojih je najveća bila ona u 16. stoljeću, kada pod vodstvom talijanskog graditelja Domenica del'Allia započinje gradnja zidina s kružnim kulama te oko njih zemljanih bedema i jaraka napunjenih vodom. Srednjovjekovna utvrda tada je pretvorena u renesansni Wasserburg. Valja istaknuti kako su fortifikacije varaždinskog Starog grada u cijelosti ispunile svoju obrambenu funkciju tijekom stoljeća, jer varaždinska utvrda nikada nije bila osvojena - istaknuo je tijekom ovoga atraktivnog razgleda pod fenjerima kustos Davor Kraš.

U sklopu priredbe - Srijeda u muzeju, 3. svibnja, u Galeriji umjetnina na Stančićevom trgu, otvorena je i izložba radova koju je varaždinskom muzeju darovao akademski slikar Anton Cetin. Ovom prigodom izloženo je tridesetak koloriranih crteža, kolaža i slika, koji su nastali u posljednje tri godine, a koje je ovaj hrvatsko - kanadski likovni umjetnik darovao varaždinskom muzeju.

Ove srijede, 10. svibnja, u palači Herzer bit će upriličeno predavanje - Naše novo nebo, koje je pripremio astrofizičar dr. sc. Miljenko Čemeljić, s Instituta Nikole Kopernika poljske Akademije znanosti u Varšavi. Ovo zanimljivo predavanje započet će u 19 sati.