Glumac Stojan Matavulj na crvenom tepihu festivala u Karlovym Varyma Foto: Ilustracija

Glumac Stojan Matavulj na crvenom tepihu festivala u Karlovym Varyma

Igor Čolaković | 24.8.2021. u 20:23h | Objavljeno u Društvo

Varaždinski kazališni i filmski glumac Stojan Matavulj ostvario je glavnu mušku ulogu u dugometražnom filmu - "Zbornica", redateljice i scenaristice Sonje Tarokić, koji je svjetsku premijeru imao na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

- Film Sonje Tarokić "Zbornica" snimali smo 2019. godine, prije pandemije korone. Film je završen 2020., no, zbog korone nije mogao biti distribuiran, tako da će premijeru imati na prestižnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma, koji je uz Cannes, Berlin i Veneciju, jedan od četiri najjača filmska festivala u Europi. Jako je ohrabrujuće da smo pozvani u glavni program, dakle, film konkurira za Veliki kristalni globus. Zadnji hrvatski film koji je prikazan na festivalu u Karlovym Varyma bio je mislim, Brešanov "Svećenikova djeca", koji je snimljen 2013. godine. Tako da je stvarno veliki uspjeh da nakon gotovo deset godina Hrvatska ponovo ima film u konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu - istaknuo je Stojan Matavulj, koji u ovom filmskom prvijencu Sonje Tarokić igra zanimljivu i zahtjevnu ulogu osebujnog nastavnika povijesti.

Matavulj u "Zbornici" tumači glavnu mušku ulogu, koja je ujedno i pokretač radnje ovoga filma o entuzijastičnoj psihologici koja započinje vlastitu borbu s problematičnim profesorom povijesti.

- Glavnu ulogu igra Marina Redžepović, dok ja tumačim glavnu mušku ulogu. Glumim naime, profesora povijesti u školi u koju ona dolazi raditi i umjesto da se, kao psihologica, bavi problemima djece, ona bude uvučena u prepirku između mene i ravnateljice škole oko mog pristupa predavanju povijesti. Uloga je neobična i do sada još nisam imao takvu ulogu. Igrati poremećenog čovjeka koji ne odaje svoju poremećenost je dosta zahtjevna uloga. Nadam se da će nakon festivala u Karlovym Varyma film krenuti i u redovnu distribuciju, te da će sljedeće godine biti prikazan i na festivalu u Puli - rekao je Stojan Matavulj o ulozi koju tumači u filmu Zbornica.

Iza ovog poznatog kazališnog, filmskog i televizijskog glumca je radno ljeto, a Matavulj već najavljuje i nove filmske i televizijske projekte.

-Prošli tjedan sam završio snimanje druge sezone serije Dar mar, u kojoj Enes Vejzović i ja igramo glavne uloge. Snimio sam i jednu epizodu serije "Mrkomir", koju su pisali Zoran Lazić i Tonči Kožul, tako da je "Mrkomir" na tragu serije "Zakon", u kojoj sam igrao inspektora Zdravka Mačeka. Serija je neobična a mislim da bi mogla ispasti jako dobra. Na jesen bih trebao raditi još jednu seriju, tako da me čeka i radna jesen, ali i zima i proljeće - rekao je Matavulj, uoči odlaska na svjetsku premijeru filma Zbornica na međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma.

Označeno u