VIDEO Projekt Glazbene škole u Varaždinu "Nothing Else Matters"

vv | 19.8.2023. u 14:55h | Objavljeno u Društvo

Kako zvuči kada se rock interpretira na klasičan način?

Posljednjih godina Glazbena škola u Varaždinu ostvarila je značajan broj veoma uspješnih međunarodnih projekata, a projekt pod nazivom "Nothing Else Matters" temelji se na ideji kako poznatu rock glazbu i neke od najpoznatijih rock skladbi interpretirati na klasičan način i tako ih približiti ne samo učenicima i nastavnicima škole koji sudjeluju u projektu, već i široj publici koja takvu glazbu ne poznaje u klasičnom obliku.

Sedam kultnih rock i metal albuma objavljeno je 1991. godine, a čak njih pet publici je predstavljeno u 44 dana. Ova je činjenica predstavljena kao polazna točka projekta koji je nastao u suradnji Glazbene škole u Varaždinu, uz potporu Koncertnog ureda Varaždin, Turističke zajednice Grada Varaždina i udruge nuSynergetic kao partnera u projektu.

Metallica, Red Hot Chilli Peppers, Pearl Jam, Soundgarden, Guns & Roses i Nirvana neki su od najpoznatijih rock bendova današnjice, a upravo su njihovi albumi izašli navedene godine. Albumi izdani te, za glazbeni svijet, revolucionarne 1991. godine predstavljaju prekretnice u karijerama ovih bendova. Pjesme s albuma koji su izdani 1991. godine, odabrane su od strane nastavnika Glazbene škole u Varaždinu Marka Prepelića, koji je neke od najvećih rock skladbi obradio te će pjesme u novim aranžmanima biti izvedene na koncertu koji će se održati posljednji dan Špancirfesta, 27. kolovoza s početkom u 20.30 sati na prostoru Vile Bedeković.

- Ideja za projekt rodila se slučajno u razgovoru s mojim dobrim prijateljem, ističe ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić, a nakon razgovora s Markom Prepelićem, koji je aranžirao sve skladbe koje će biti izvedene na koncertu, bio sam siguran da ćemo ovim projektom ponovno dići ljestvicu više u našim projektima. Vjerujem kako ćemo ovim koncertom pružiti učenicima priliku da se okušaju u žanrovima i glazbenim formama koje nemaju priliku susresti u školi, ali i kako ćemo publici približiti neke od najvećih rock hitova u klasičnom obliku. - zaključuje ravnatelj Glazbene škole, Davor Matačić.

Orkestar u sastavu od četrdesetak glazbenika među kojima je i velik broj učenika već je počeo sa probama pod dirigentskom palicom Marka Prepelića. Učenici i nastavnici Glazbene škole u Varaždinu imali su priliku nastupiti s članovima nuSynergetic Orchestra na dva koncerta 2018. godine, a vjerujemo kako će ovim koncertom pokazati kako je moguće pronaći zajednički glazbeni jezik koji objedinjuje utjecaje zapadne glazbe i klasike.

Kratkim video isječkom u nastavku, s nastupa ispred Županijske palače 2018. godine, donosimo vam dašak atmosfere koja vas očekuje u nedjelju 27. kolovoza 2023. godine, stoga ne propustite priliku prisustvovati ovom koncertu. Ulaznice za koncert po cijeni od 10 € možete kupiti online putem Eventima ili na prodajnim mjestima.

Video sadržaj