GLAZBENA ŠKOLA Projekt "3 dana za 100 godina budućnosti“ u izboru za najbolji svjetski projekt sudjelovanja građana

VV | 20.5.2021. u 16:00h | Objavljeno u Društvo

Projekt Varaždinske županije "Participativno planiranje za revitalizaciju Glazbene škole Varaždin - 3 dana za 100 godina budućnosti" odabran je među 50 projekta iz 16 zemalja svijeta od strane Međunarodnog opservatorija participativne demokracije, koji bira najbolje prakse na temu građanske participacije u jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Ova se nagrada dodjeljuje kako bi se prepoznala inovativna iskustva i javne politike na temu sudjelovanja građana, demokratskih inovacija i otvorene vlasti.
Nositelj projekta je Varaždinska županija, a provodi ga Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s međunarodnim stručnjacima u planiranju škola te uz podršku lokalne Udruge nuSynergetic.

Projekt podržite i vi!

Do 31. svibnja projekt možete podržati registracijom na službenim internetskim stranicama PARTICIPATE IOPD platforme Potom treba odabrati projekt "Participatory Planning for revitalization of the Varaždin School of Music - “3 days for a 100 years of future“ i podržati ga putem gumba support. Dvadeset prijedloga koji dobiju najviše glasova, ulaze u završnu fazu gdje ih ocjenjuje stručni žiri.

Rekonstrukcija i dogradnja Glazbene škole u Varaždinu te uspostava konzervatorija kao dodiplomskog studija Sveučilišta Sjever u suradnji s Glazbenom školom najveći je među novim EU projektima Varaždinske županije u obrazovanju, vrijedan 100 milijuna kuna.

- Ovo je jedinstveni pristup planiranju i definiranju potreba jedne škole u Hrvatskoj. U suradnji sa svim relevantnim sudionicima rezultirat će provedbom međunarodnog arhitektonskog natječaja za izradu rješenja za rekonstrukciju i dogradnju palače Erdödy-Patačić u kojoj djeluje Glazbena škola, što je također jedinstveno i posebno vrijedno. Sveučilište Sjever je uz našu suradnju i podršku dobilo dopusnicu i s radom započinje konzervatorij za glazbu. Budući da novi programi traže dodatne prostorne kapacitete, predviđena je rekonstrukcija i dogradnja školske zgrade, palače Erdödy-Patačić. Pozivamo građane da podrže ovaj projekt koji garantira da će u najvećoj mogućoj mjeri biti uvažene potrebe i zahtjevi svih korisnika, osigurana održivost buduće škole, kao i mogućnost da arhitektura stvarno reflektira specifične pedagoške, kulturološke, urbanističke i društvene potrebe – kazao je župan Radimir Čačić.

Ukupno je više od 350 ljudi bilo uključeno u proces započet u svibnju 2020. godine, a prikupljeno je i analizirano više od 1400 potreba, želja i ideja. Od 11. do 13. rujna u Varaždinu održan je trodnevni događaj "3 dana za 100 godina budućnosti", u sklopu projekta participativnog planiranja i izrade natječajnog zadatka za provedbu arhitektonskog natječaja Glazbene škole u Varaždinu.

Događaj je obuhvatio seriju radionica, anketa i diskusija kroz koje su se direktnim doprinosom korisnika škole i građana analizirale prostorne potrebe škole, koje su njenim razvojem nadišle postojeće kapacitete, a sve kako bi nova škola bila posebno dizajnirana i prilagođena trenutnim i budućim korisnicima. Učenici, djelatnici škole, roditelji, predstavnici udruga i institucija te zainteresirani građani su zajednički, uz moderaciju tima arhitekata, kreirali viziju nove varaždinske Glazbene škole.