Glazba s otomanskog dvora za kraj 52. Varaždinskih baroknih večeri Foto: VBV

Glazba s otomanskog dvora za kraj 52. Varaždinskih baroknih večeri

Varaždinske vijesti | 5.10.2022. u 11:46h | Objavljeno u Društvo

Posebnu glazbenu poslasticu koju su organizatori Varaždinskih baroknih večeri pripremali punih šest godina dočekala je festivalsku publiku pred kraj 52. Varaždinskih baroknih večeri.

U varaždinskom kazalištu sinoć je izvedena festivalska operna produkcija "Sultani u operi", a glazbenici okupljeni u Pera Ensemble i Festivalski orkestar, te solisti Ivana Lazar, Nina Tarandek, Franko Klisović i Emanuel Vidović oduševili su publiku izvedbom spleta djela koja su u vrijeme baroka izvođena na dvorovima, ali i haremima.

- Prije 11 godina na Varaždinskim baroknim večerima nastupali su glazbenici Pera Ensemble predvođeni umjetničkim voditeljem Mehmetom Yesilcayem, koji mi je već tada rekao kako obrađuje male barokne komorne opere koje potiču iz Osmanskog carstva, a koje je sam dvor naručivao i za hareme i bile su tada vrlo popularne, kao danas recimo turske sapunice. Nismo uspjeli prošlih godina realizirati tu ideju koja nas je odmah zainteresirala, što zbog pandemije što zbog drugih organizacijskih izazova i odlučili smo-idemo ove godine. I moram reći da je to bila jako dobra odluka jer glazbenici su se odlično složili, oformili smo i Festivalski orkestar, okupili njemačke, turske, domaće glazbenike pa čak i goste iz Mongolije. Možemo reći samo da smo ponosni na sve da smo uspjeli u ovome i obavili smo već razgovore s intendanticom varaždinskog HNK-a Senkom Bulić da bi napravili sličnu opernu baroknu opernu produkciju što bi sigurno bilo zanimljivo našoj publici, ali izvodili bi ju i u drugim hrvatskim kazalištima - rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin i organizator Varaždinskih baroknih večeri.

vbv_04102022_1.jpg

Skladatelj i glazbenik Mehmet Yesilcay stekao je međunarodni ugled ne samo kao glazbenik, dirigent, aranžer, već i kao voditelj projekata. Pera Ensemble osnovao je 2005. godine okupivši turske i europske stručnjake za povijesno informiranu glazbu.

- Ovaj projekt okupio je ne samo glazbu i odlične glazbenike, već i autentične kostime iz Turske. Predstavljamo dijelove iz opera koje su pronađene, ali ne izvođene povezane pod nazivom "Sultani u operi" kako bi publika mogla poslušati dašak te čarobne glazbe. Deset godina prikupljao sam ih i obrađivao. Predstavili smo dio ovog projekta u Munchenu u svibnju njemačkoj publici, ali ovoga puta u Varaždinu odlično smo spojili glazbom i hrvatske umjetnike. Sigurno ćemo se vratiti na Barokne večeri u idućim godinama s novim glazbenim poslasticama - istaknuo je Yesilcay, pohvalivši i varaždinsku kavu koja mu je itakako prijala, ali mu i bila potrebna, jer ovaj se projekt spremio u samo nekoliko dana intenzivnih proba.

- Ovo je bio drugačiji pristup i izraz u glazbi i ova suradnja je onako balkansko-mediteransko-europska, pravi veliki europski krug i uživali smo u pripremi barokne glazbe u drugoj dimenziji. Fascinantno je kako se glazba prenosila po cijeloj Europi tog vremena. Prije pet dana pjevala sam u Muci po Mateju, a da bi se napravila jedna operna produkcija treba pet-šest tjedana, a ovu smo napravili produkciju u četiri dana i to je jako veliki uspjeh i za pjevače i organizaciju. Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti imati priliku napraviti pravu baroknu opremu i iskoristiti ovu odličnu obnovljenu scenu u varaždinskom HNK-u - zaključila je sopranistica Ivana Lazar.

vbv_04102022_2.jpg

Nakon 12 festivalskih dana, večeras će biti u 18 sati dodijeljene u Gradskoj vijećnici prema ocijeni festivalskog žirija nagrade najuspješnijim glazbenicima Jurica Murai i Ivan Lukačić, a u 20 sati tradicionalno na kraju festivala nastupit će u Katedrali uz Varaždinski komorni orkestar učenici Glazbene škole. Ulaznica za taj koncert više nema.