Gita Radiković i Niko Kozar najbolji su mladi čuvari prirode

Varaždinske vijesti | 3.8.2021. u 17:33h | Objavljeno u Društvo

Na Matulovom gruntu u Frkanovcu održan je prvi Kamp mladi čuvari prirode. Organizirala ga je Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanica Čakovec prigodno na datum 31. srpnja kada se obilježava Svjetski dan rendžera.

Sudionici kampa bili su osnovnoškolci od 7 do 12 godina, ukupno njih trideset. Sudjelovanje na kampu zavrijedili su svojim volonterskim radom u aktivnostima Međimurske prirode odnosno prenošenju vodozemaca preko prometnica, praćenju jelenka, lastavica i piljaka, zatim sudjelovanjem na ljetnim radionicama te drugim kreativnim aktivnostima posvećenim prirodi i zaštiti prirode.

Članovi HGSS-a za djecu su pripremili atraktivne poučne radionice na temu pružanja prve pomoći u prirodi, radu s potražnim psima i doživljaj spuštanja ziplineom. Stručne djelatnice Međimurske prirode učenike su upoznale s radom istraživača na terenu, istraživanjem leptira i kukaca. Proglašeni su i najbolji mladi čuvari prirode u tri kategorije.

Najbolja Mlada čuvarica prirode 2021. godine je Gita Radiković, jedanaestogodišnjakinja iz Šenkovca. Zaljubila se u leptire plavce i Bedekovićeve grabe. Posvetila im je svoje pjesme, i objavila svoju prvu zbirku pjesama „Plavac‟ uz potporu obitelji, šenkovečke knjižnice Međimurske prirode. Predstavljanje slikovnice organizirano je početkom lipnja u Centru za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu. Nagradu i diplomu za najbolju Mladu čuvaricu prirode Giti je uručio Siniša Golub, ravnatelj Međimurske prirode.

Najbolji Mladi čuvar prirode 2021. godine je Niko Kozar iz Čakovca. Ovog će rujna proslaviti deveti rođendan.
Niko s velikom strašću istražuje i fotografira prirodu i životinje. Sudjelovao je na ljetnim radionicama, a posebno ga je oduševilo volontiranje u šumi Čep u Nedelišću, kad je istraživao život jelenka. Ovaj kreativan dječak, sva opažanja bilježi fotografski svojim mobitelom, zapisuje i istražuje podatke o životinjskim vrstama. Kaže, ne zanimaju ga domaće životinje, već samo divlje. U printanom obliku ima nekoliko foto-knjiga na temu prirode i životinjskog svijeta. Veliku potporu njegovom istraživačkom duhu daje mu obitelj i djed. Zbog ljetovanja na moru nije bio sudionik ovogodišnjeg kampa, a nagrada će mu biti naknadno uručeno.

Zbog iznimno velikog broja marljivih volontera ove je godine uvedena i kategorija nagrade. Najbolja Skupina mladih čuvara prirode 2021. godine. Osvojili su je učiteljica Mirjana Dežđek-Ciglar s učenicima 4. razreda Područne škole Zebanec: Marin Hoblaj, Viktor Brezničar, Josipa Pufek, Rebeka Hoblaj, Gabriel Kutnjak, Gabrijela Šardi i Valentina Novosel. Ova iznimno vrijedna skupina odazvala se čak na tri volonterske akcije Međimurske prirode. Njihove marljive ručice prenosile su i spašavale vodozemce, promatrali su lastavice i piljke te bili na monitoringu jelenka. U ime Hrvatske gorske službe spašavanja nagradu im je uručio Romeo Novak.

Diplome i prigodne bočice za vodu s logotipom Kampa mladih čuvara prirode primila su sva djeca: Jakov Virč, Gita Radiković, Marin Hoblaj, Viktor Brezničar, Josipa Pufek, Rebeka Hoblaj, Gabriel Kutnjak, Gabrijela Šardi, Valentina Novosel, Ruby Sabol, Roko Blagus, Stjepan Vugrinec, Karlo Žvorc, Petar Žvorc, Elena Bergovec, Natalija Krčmar, Robert Krčmar, Niko Jakopić, Zrin Jakopić, Tina Horvat, Žan Lepen, Zita Kramar, Vito Kramar, Zola Treska, Anastazija Košir, Lea Bralić, Lukas Dokleja, Borna Brez, Josip Klarić i Roko Vabec. Uručio ih je Velimir Bašek, glavni čuvar prirode zahvaljujući im svim što brinu za prirodu.

Nakon svečanog dijela kampa druženje je nastavljeno uz gulaš i hit večeri – pečenje jeger kobasica uz logarsku vatricu na fire-pitu. Javna ustanova Međimurska priroda najavljuje organizaciju Kampa za mlade čuvare prirode i u 2022. godini.

Označeno u