GDCK Ludbreg kroz projekt Zaželi II zaposlilo 20 žena koje su brinule o 139 starijih osoba

VV | 6.10.2022. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Gradsko društvo Crvenog križa Ludbreg s posljednjim je danom rujna završilo projekt Zaželi II – Pomažimo sebi – pomažimo drugima.

Ludbreško je društvo projekt provodilo u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Varaždin i Centrom za socijalnu skrb Ludbreg.

-Projekt se provodio tijekom 18 mjeseci od čega je 12 mjeseci neposrednog rada s korisnicima i šest mjeseci rada na papirologiji. Projektom smo pokrivali područje djelovanja Gradsko društva Crvenog križa, odnosno općine Sveti Đurđ, Martijanec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec te naravno grad Ludbreg – objašnjava Mirjana Jerbić, ravnateljica GDCK Ludbreg.

Početna vrijednost projekta iznosila je 1.823.540,00kn u 100 postotnom intenzitetu financirano od strane EU.

-Kroz projekt smo ostvarili dva cilja. Prvi je osnaživanje i unaprjeđivanje radnog potencijala 20 žena pripadnica ciljane skupine, odnosno teže zapošljivih skupina. Drugi ostvareni cilj je briga o 120 korisnika prema planu, a zapravo je bilo do 139 krajnjih korisnika. Kroz pruženu skrb i brigu povećala se kvaliteta života uključenih korisnika – objašnjava M. Jerbić.

Projekt je također pridonio smanjenju nezaposlenosti teže zapošljivih skupina žena, odnosno onih s nižim stupnjem obrazovanja kojima je otežan pristup tržištu rada. Kroz projekt im je također omogućen i pristup obrazovanju.

- Žene su se obrazovale na području informatičke pismenosti odnosno kroz 155 sati osposobljvale su se za računalnog ECDL operatera i stekle potvrdu o osposobljenosti. Ukupno 20 žena brinulo je o najmanje šest korisnika iznad 65 godina starosti. Problemi koji se rješavaju kroz takav projekt odnose se na socijalnu isključenost i siromaštvo osoba starije životne dobi i osobe u nepovoljnom položaju ili osobe s invaliditetom koje žive u teško dostupnim i slabije naseljenim ruralnim mjestima kojima prijeti institucionaliziranje tako da se taj dio ipak prolongira. Kroz provedbu projekta vodili smo brigu da krajnji korisnici imaju hranu, lijekove, da redovno uzimaju propisanu terapiju. Skrbilo se i o ogrjevu, brinulo o higijeni i čistoći prostora u kojem korisnici žive kao i o okućnici. Pomagalo im se u plaćanju računa, odlasku kod liječnika i druge institucije koje su važne za svakodnevno funkcioniranje osoba starije životne dobi - objašnjava ravnateljica GDCK Ludbreg te dodaje kako je na samo kraju provedbe projekta Društvo skrbilo o 114 korisnika.

- Nažalost, obzirom da se radi o osobama starije životne dobi razlog zbog kojeg broj korisnika nije stalno bio isti su bolest i smrt. Iako vas takve situacije uvijek emocionalno pogode, vjerujem da smo i u provedbi ovog projekta dali svoj maksimum. Zahvaljujem svima na predanom radu, samo zajedničkim radom možemo stvoriti bolji svijet - zaključuje Mirjana Jerbić.

Svakako vrijedi spomenuti da je Gradskom društvu Crvenog križa Ludbreg odobren novi projekt. Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva odobrila je GDCK Ludbreg projekt – Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice pod nazivom “ZAJEDNO SMO SIGURNI”.

Projekt u iznosu od 392.334,52kn u 100% iznosu financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, a partner u provedbi projekta je Društvo Crvenog križa Varaždinske županije.