GALERIJA HDLU-a - Izložbom članova obilježen Svjetski dan umjetnosti

jm/vv | 17.4.2023. u 09:10h | Objavljeno u Društvo

Svjetski dan umjetnosti je međunarodna proslava likovnih umjetnosti, koju je proglasila Međunarodna umjetnička udruga (IAA/AIAP), partnerska organizacija UNESCO-a, kako bi promicala svijest o kreativnim aktivnostima širom svijeta

"Proces umjetnosti: Materija-oblik-esencija" naslov je četvrte ovogodišnje izložbe otvorene u Galeriji HDLU-a u Kuli stražarnici Staroga grada.

Ovom se izložbom varaždinski Ogranak Hrvatskog društva likovnih umjetnika pridružio obilježavanju Svjetskog dana umjetnosti, koji se od prošle godine obilježava 15. travnja, na rođendan svestranog renesansnog umjetnika Leonarda Da Vincija. Na ovoj izložbi, koja je otvorena prošlog petka, svoje je radove izložilo dvadesetak članova Društva - Ljiljana Belavić Kliček, Igor Brkić, Ivan Duić, Sandra Horvat, Martina Ipša, Velimir Ivezić, Jasmina Jakopanec, Nedjeljko Klarić, Željko Lesar, Krunoslav Martinović, Jurica Mihinjač, Nedjeljko Krčar, Petar Nevžala, Rajko Novak, Nenad Opačić, Dražen Pavlović, Davor Petak, Željko Prstec, Ana-Marija Smoljanec, Živko Toplak i Wanda Tudja-Strahonja.

Na otvorenju izložbe je između ostalog istaknuto kako je Svjetski dan umjetnosti međunarodna proslava likovnih umjetnosti, koju je proglasila Međunarodna umjetnička udruga (IAA/AIAP), partnerska organizacija UNESCO-a, kako bi promicala svijest o kreativnim aktivnostima širom svijeta. Da HDLU Varaždin predstavlja svoje članove i aktivno doprinosi njihovoj promociji kroz ovu galeriju, u kojoj će i ove godine organizirati 14 izložbi, potvrđuje i podatak da je prošle godine kroz galeriju prošlo više od 9.800 posjetitelja, što je i svojevrsni rekord s obzirom da je u godinama prije pandemije koronavirusa galeriju u Kuli stražarnici godišnje posjećivalo do 6.000 posjetitelja. Izložba će za razgled ostati postavljena do 6. svibnja.