G. Kneginec, Beretinec, Sv. Ilija i Vidovec zajedno osnivaju turističku zajednicu Foto: Općina Gornji Kneginec

G. Kneginec, Beretinec, Sv. Ilija i Vidovec zajedno osnivaju turističku zajednicu

Varaždinske vijesti | 4.5.2022. u 14:30h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Danas je u prostorijama Općine Gornji Kneginec potpisan je Sporazum o osnivanju turističke zajednice Varaždinski bregi.

Nova Turistička zajednica osniva se za područje općina Gornji Kneginec, Beretinec, Sveti Ilija i Vidovec te je pravni sljedbenik Turističke zajednice Općine Gornji Kneginec koja više neće postojati, dok će sjedište nove Turističke zajednice biti u Turčinu.

Sporazum su, temeljem prethodnih suglasnosti općinskih vijeća, potpisali općinski načelnici Bruno Hranić, Marin Bosilj, Nikola Žganec i Goran Kaniški.

Kako je ovom prilikom istaknuto, osnivanje Turističke zajednice potiče se zbog racionalnijeg korištenja ljudskih, financijski i prostornih resursa u turizmu, stvaranju zajedničke ujednačene politike turističkog razvoja na svom prostoru i poštujući potrebe te posebnosti svake jedinice lokalne samouprave. Novom Turističkom zajednicom želi se omogućiti razvoj turistički prepoznatljivih proizvoda koji proizlaze iz tradicijskih i prirodnih resursa područja četiri općine.

Za rad nove Turističke zajednice općine će osigurati najmanje 150.000 kn godišnje i to razmjerno prema broju stanovnika: Općine Gornji Kneginec i Vidovec po 32% iznosa svaka, Općina Sveti Ilija 22%, a Općina Beretinec 14% ukupnog iznosa. Općina Gornji Kneginec osigurat će sjedište Turističke zajednice dok će sve općine zajedno osigurati troškove direktora, knjigovodstva i ostalih troškova koje proizlaze iz zakonskih obveza. Treba naglasiti kako će se iz tog iznosa financirati sve manifestacije koje će se održavati na prostoru navedenih općina.

- Nove zakonske odredbe omogućuju povećanje djelokruga turističkih zajednica na više općina/gradova kao i mogućnost za dobivanje sredstava Ministarstva turizma i sporta za osnutak istih. Turistička zajednica "Varaždinski bregi" značit će novi zamašnjak razvoju turizma na ovom području. Zajednički nastup na tržištu kao i stvaranje novih turističkih sadržaja prilika su za uspješniji razvoj turizma, ali i logičan korak s obzirom da sve četiri općine imaju zajedničku povijest, gastronomiju, tradiciju i kompatibilnu turističku ponudu - naglašeno je prilikom potpisivanja sporazuma.

U Varaždinskoj su županiji, zahvaljujući novim zakonskim regulativama, dosad osnovane dvije nove Turističke zajednice: "Centar svijeta" - koja povezuje Grad Ludbreg i pet susjednih općina), te "Sjever Zagorja" - koja udružuje šest općina na sjeverozapadu županije.