FOTO Župan Stričak čestitao učenicima koji su osvojili prva mjesta na državnim natjecanjima

J.Š./ Varaždinske vijesti | 7.9.2021. u 11:49h | Objavljeno u Društvo

Državne prvake u školskim godinama 2019./2020. te 2020./2021. i njihove mentore, kao i ravnatelje osnovnih i srednjih škola primio je danas, u atriju Županijske palače župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek.

U školskoj godini 2019./2020. Varaždinska županija imala je 12 državnih prvaka, a 14 prvaka u prošloj školskoj godini 2020./2021. Čestitke svim državnim prvacima i mentorima na upornosti i ostvarenim rezultatima uputio je župan Anđelko Stričak.

- Organizirali smo ovaj prijem u okviru obilježavanja Dana Varaždinske županije kako bismo čestitali na trudu uloženom u stjecanje novih znanja uz podršku vaših mentora, ali i na tome što niste odustajali unatoč tome što je zbog pandemije bilo neizvjesno hoće li se natjecanja uopće održati. Nakon što smo odmah na konstituirajućoj sjednici Županijske skupštine jednoglasno donijeli Odluku o nagrađivanju učenika za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima, ovoga mjeseca pred nama je i odluka o uspostavi nove mreže programa centara izvrsnosti. Ovime ćemo povezati obrazovanje s gospodarstvom, a naše učenike bolje pripremiti za život jer želimo biti globalno konkurentni. Ovim smo odlukama naglasili fokus aktualnog županijskog vodstva i smjer u kojem će se Županija razvijati – istaknuo je Stričak.

Mentorica i učiteljica njemačkog jezika Lea Lesar-Dolenc iz OŠ Vidovec kaže da je ovakvo priznanje vjetar u leđa te navodi da rad mentora cijene posebno roditelji i učenici s kojima se radi.

- Ulaže se puno slobodnog vremena, ali veliki je čimbenim i motiviranost djeteta i samostalni rad djeteta. Dok je dijete motivirano onda ne može ni uspjeh izostati - kaže Lesar-Dolenc.

Državna prvakinja iz matematike Barbara Kelava navodi da joj je drago što se i za njih čuje.

-  Priznanje znači puno, ali najvažnije je da se sve više promovira i na ovakav način čuje za naše uspjehe. Svi znamo kako se slave uspjesi u sportu i na isti bi se način trebali i u znanju - rekla je Barbara koja je dvije godine zaredom osvojila prvo mjesto na Državnom natjecanju iz matematike, u školskoj godini 2019./2020. kao učenica VI. OŠ (mentor Dario Maltarski), a prošle školske godine kao učenica Prve gimnazije Varaždin (mentorica Andreja Veršić).

U strukovnom području izvrsne su bile Melani Leskovar, učenica Gospodarske škole Varaždin koja je osvojila zlatnu medalju na državnom natjecanju u disciplini Tajničko poslovanje (mentorica Iva Vukotić) i Lorena Škvarić, učenica Srednje škole "Arboretum Opeka" Marčan koja je osvojila zlatnu medalju na državnom natjecanju u disciplini Cvjećarstvo (mentorica Ana Ernoić Milošević).

- Priznanje će mi možda pomoći u daljenjem životu. Smatram da bi se više učenika trebalo uključiti u strukovna zanimanja, a što se cvjećarstva tiče posao je to koji smiruje pa mnogi ni ne znaju kakvu priliku propuštaju - rekla je Lorena dodajući da ju je od malena zanimalo to područje.

Državni prvaci su još:

Sebastian Tukač, sada već bivši učenik Elektrostrojarske škole, također je dvije godine zaredom osvojio prvo mejsto na Državnom natjecanju iz matematike (mentorica Martina Novak). Ozana Margotić, učenica VI. OŠ, dvije je godine zaredom bila državna prvakinja iz informatike (mentor Danijel Lukić). Mila Maretić, učenica VI. OŠ dvostruka je državna prvakinja u školskoj godini 2020./2021. - osvojila je prvo mjesto na državnom natjecanju iz matematike (mentor Dario Maltarski) i prvo mjesto na državnom natjecanju iz kemije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan).

Izvrsne rezultate u školskoj godini 2019./2020. postigli su:

Vanda Vrček je kao učenica VI. Osnovne škole Varaždin postala državna prvakinja iz biologije (mentorica Mihaela Vrbnjak Grđan). Maja Bregović, učenica Srednje škole Ivanec, državna je prvakinja iz njemačkog jezika (mentorica Silvija Hogge-Buder). Lea Težak, učenica OŠ Vidovec, također je državna prvakinja iz njemačkoga jezika (mentorica Lea Lesar Dolenc). Marino Bruža Habek, učenik OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, državni je prvak iz tehničke kulture (mentorica Anđelka Barlek). Marko Sokol, učenik III. OŠ Varaždin državni je prvak iz astronomije (mentor Aleksandra Mona Macko Puhek). Manuela Hranj, učenica Katoličke osnovne škole Sveta Uršula, državna je prvakinja iz astronomije (mentorica Milica Žabčić). Jelena Puškadija, Borna Bešenić i Sara Jambrović, učenici Srednje škole Novi Marof, državni su prvaci ekipno na natjecanju Ponos domovine (mentor Dominik Benjak).

U školskoj godini 2020./2021. izvrsni su bili:

Marko Varga, učenik Prve gimnazije Varaždin, državni je prvak iz geografije (mentorica Maja Jurgec). Dora Lešnjak, učenica Prve gimnazije Varaždin, državna je prvakinja iz engleskog jezika (mentorica Vesna Bakšaj). Estella Veronica Grubač iz srednje škole Ivanec državna je prvakinja iz njemačkog jezika (mentorica Silvija Hogge-Buder). Fran Magdalenić, učenik Prve gimnazije Varaždin, državni je prvak iz njemačkog jezika (mentorica Ljiljana Mikinović). Klara Klampfl, učenica OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, državna je prvakinja iz tehničke kulture (mentorica Anđelka Barlek). Blaž Hrastić, učenik OŠ "Vladimir Nazor" Sveti Ilija, državni je prvak iz tehničke kulture (mentor Tomislav Čavlek). Amalija Rafaj Škriljevečki, učenica Prve gimnazije Varaždin, državna je prvakinja iz astronomije (mentor Denis Barčot).

Župan je učenicima - prvacima uručio priznanja, a mentorima zahvalnice, dok su zamjenica Zagorec i pročelnik Huđek uručili prigodne poklone učenicima i mentorima. Osim 14 prvih mjesta, učenici iz Varaždinske županije su na državnim natjecanjima u prošloj školskoj godini osvojili i 14 drugih mjesta te 10 trećih, a na županijskoj razini natjecanja (ne računajući sportska natjecanja) sudjelovalo je 1.675 učenika. U prethodnoj školskoj godini, 2019./2020., uz prva mjesta, osvojena su dva druga mjesta i 15 trećih mjesta.