FOTO: Župan Čačić s Organizacijskim odborom Svečanog bala sudjelovao na 27. Hrvatskom balu u Beču Foto: Varaždinska županija

FOTO: Župan Čačić s Organizacijskim odborom Svečanog bala sudjelovao na 27. Hrvatskom balu u Beču

Varaždinske vijesti | 20.1.2019. u 20:45h | Objavljeno u Društvo

U predivnom ambijentu Hotela Schönbrunn u Beču održani je tradicionalni 27. bal gradiščanskih Hrvata koji je okupio više od tisuću Hrvata iz Beča i cijele Austrije te njihove goste iz Hrvatske i prijatelje Austrijance. Balu su uz austrijskog saveznog ministra kulture, umjetnosti, medija i odnosa s EU-om Gernota Bluemela te veleposlanicu RH u Austriji dr.sc.Vesnu Cvjetković Kurelec, predstavnike Grada Beča prisustvovali i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, članovi Organizacijskog odbora Svečanog bala Varaždinske županije; posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini, a na balu su uživale i dr.sc. Zdenka Weber, diplomatkinja koja je dio radnog vijeka upravo provela u Beču te naša poznata operna umjetnica Lidija Horvat Dunjko.

Bal je započeo glazbeno scenskim prikazom slavonskih narodnih pjesama i plesova u izvedbi folklornog ansambla HKUD Osijek 1862.

Kako je rečeno na otvaranju samog bala “Hrvatski bal je simbol zajedništva i okupljanja Hrvata i prijatelja Austrijanaca, a organizacijom bala kao i svih drugih kulturnih, sportskih i humanitarnih aktivnosti čuva se hrvatski jezik, kultura, običaji, nacionalni identitet, te se povezuje iseljena i domovinska Hrvatska“.

I ministar Bluemel je istaknuo kako je Hrvatski bal lijepa tradicija s prekrasnim ozračjem i atmosferom.
Bal je otvorio predsjednik Hrvatskog centra u Beču Tibor Jugović, a župan Čačić je izrazio zadovoljstvo sudjelovanjem na ovome balu te je naznačio kako je ovo lijepa prigoda da se sudionici pozovu i na Svečani bal Varaždinske županije.

- I prošle godine, naši predstavnici bili su ovdje i opet smo tu. Jaka i snažna poveznica Austrije i Hrvatske uz veliki doprinos gradiščanskih Hrvata tome povezivanju govori u prilog k tome da su naše povijesne, kulturne i druge veze neraskidive te je na nama da ih dalje razvijamo. Lijepo je ovdje, ljudi se zabavljaju, prezentira se naša kultura, običaji i turistički potencijal i to je pohvalno – rekao je župan Čačić te dodao kako su uzvanici iskazali interes za nadolazeći Svečani bal kojeg organizira Županija.

- Na ovome balu smo promovirali naš predstojeći bal, ali i potencijal naše Županije. Također uspostavljeno je partnerstvo s Bečkim balom te će nam gradišćanski Hrvati biti partner na Svečanom balu naše Županije – zaključio je župan.

Galerija slika