FOTO Zlatni i dijamantni pir zajedno proslavilo 45 parova iz Varaždinske županije Foto: Ivana Dreven

FOTO Zlatni i dijamantni pir zajedno proslavilo 45 parova iz Varaždinske županije

| 19.9.2021. u 18:43h | Objavljeno u Društvo

Pravom starinskom svadbom danas je 45 bračnih parova, članova 31 udruge umirovljenika iz cijele županije, proslavilo vrijedne i lijepe obljetnice - 50 i 60 godina braka. Zlatni pir proslavila su 42 para, a dijamantni pir tri bračna para.

Organizator ovog tradicionalnog druženja je Savez udruga umirovljenika Varaždinske županije, čija je predsjednica Jadranka Bahlen istaknula kako ih je ovo okupljanje jako razveselilo, budući da je prošle godine bilo otkazano zbog koronavirusa.

- Imali smo čak 66 parova koji slave ove lijepe obljetnice, ali neki nisu mogli doći zbog bolesti, zato što nisu cijepljeni ili iz drugih razloga. Ova proslava je svima zanimljiva jer smo im priredili starinsku svadbu, kakve su bile i prije 50-60 godina, kada su se oni vjenčali - od predaje buketa preko prave svadbene juhe i prvog plesa mladenaca do rezanja starinske torte s orasima, kako bi ih i okusi i mirisi podsjetili na njihovu svadbu. Priredili smo im i prigodne poklone, a imamo i starješinu – rekla nam je Bahlen.

Slavljenicima se u restoranu Fontana pridružio i predstojnik biskupijskog Obiteljskog centra preč. mr.sc. Josip Koprek pa su parovi, uz blagoslov, obnovili svoje bračne zavjete u dirljivoj atmosferi tijekom koje su mnogima zasuzile oči.

A koji je recept za dugi brak?

- Puno, puno razumijevanja i strpljenja, nema druge. I samo da je zdravlja, to je najbitnije – rekli su nam Barbara i Božidar Remar iz Grede, a s njima se slažu i Francika i Josip Tuđan iz Trnovca Bartolovečkog.

- Treba malo popustiti, a treba i puno strpljenja, razumijevanja i naravno ljubavi, bez toga ne bismo opstali tako dugo – rekli su nam Francika i Josip, poručivši mladim bračnim parovima da bi trebali biti malo tolerantniji jedni prema drugima i "sve će doći na svoje".

Uz puno plesa, smijeha i lijepih uspomena, okupljeno je društvo zaželjelo da se za 10 godina u dobrom zdravlju ponovno nađu na ovakvoj proslavi.