FOTO Započela tradicionalna akcija Sigurno u školu: Zaštitimo djecu u prometu! Foto: Krešimir Đurić

FOTO Započela tradicionalna akcija Sigurno u školu: Zaštitimo djecu u prometu!

Varaždinske vijesti | 6.9.2022. u 12:56h | Objavljeno u Društvo

U organizaciji Hrvatskog autokluba i uz potporu Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, MUP-a i Društva Crvenog križa, danas je na Trgu slobode u Varaždinu započela tradicionalna akcija "Sigurno u školu".

- Danas provodimo malu školu prometa unutar koje educiramo djecu kako se prelazi preko zebre bez policajca, bez semafora i slično. Prvenstveno je namijenjena prvašićima koji se prvi puta samostalno susreću s cestom, a nisu svjesni opasnosti koje im prijete - rekao je predstavnik HAK-a Stanislav Hošnjak te naglasio da se akcija provodi već više od 50 godina.

Akciju je podržao i župan Anđelko Stričak koji je apelirao na sve sudionike u prometu da vode brigu o svojoj sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu.

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_7.jpg

- Jučer smo na prigodan način obilježili početak nove školske godine i poželjeli dobrodošlicu našim prvašićima. Osim što vodimo brigu o kvaliteti i obrazovanju naših učenika, vodimo brigu i o tome da se oni dobro, komotno i sigurno osjećaju u školama, a isto tako i na putu u školu i iz škole. Prošli mjesec je u Varaždinskoj županiji bio obilježen prometnim nesrećama i stoga svi zajedno moramo voditi brigu o svim sudionicima u prometu, a posebno o prvašićima za koje je ovo prvi veliki životni iskorak. Zbog toga apeliram na sve sudionike u prometu da vode brigu o svojoj sigurnosti i o sigurnosti ostalih sudionika u prometu – rekao je župan.

Predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije dr. sc. Zvonimir Sabati istaknuo je da je cilj osigurati da najmlađi sudionici u prometu budu što sigurniji.

- HAK u suradnji s policijom već niz godina provodi ovu akciju, a sada smo uključili i Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije. Na području županije postavljeno je 60-ak velikih plakata na autobusnim nadstrešnicama, a plakate ćemo postaviti i u sve osnovne škole. Između ostalog, ponudit ćemo i našu uslugu dodatne promocije te akcije putem letaka i drugih sličnih aktivnosti - pojasnio je Sabati.

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_1.jpg

Voditelj poslova prometne policije u Policijskoj upravi varaždinskoj Danijel Posavec uputio je savjeti vozačima kako paziti na najmlađe sudionike u prometu.

- Prošle godine je na cestama Varaždinske županije stradalo 46 djece, a važno je reći da zadnjih godina nemamo smrtno stradale djece. Kako bismo zadržali taj trend, policija svake godine prilikom početka školske godine pojačano pokriva sve prometnice u zonama škola s ciljem da zaštitimo djecu u prometu. Apeliram prije svega na sve vozače, a onda i na djecu da poštuju prometne propise, ne samo u zonama škole nego na svim cestama – rekao je Posavec.

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_8.jpg

Današnja akcija održana je za učenike I., II. i VI. osnovne škole u Varaždinu, dok će se za učenike ostalih škola na području Varaždinske županije održavati sve do 15. rujna.

Adrian Terezić, učenik 1. b I. OŠ Varaždin, pokazao je da su ovakve akcije korisne i objasnio kako trebamo prelaziti zebru.

- Trebamo gledati lijevo i desno i vidjeti je li crveno ili zeleno svjetlo na semaforu na kojem imamo zelenu, žutu i crvenu boju. Zelena boja znači da možeš ići, a crvena da staneš - objasnio je prvašić Adrian.

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_2.jpg

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_3.jpg

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_4.jpg

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_5.jpg

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_6.jpg

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_9.jpg

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_10.jpg

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_11.jpg

hak_mup_sigurno_u_skolu_varazdin_06092022_12.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci