FOTO Zagorski purani i kokoši hrvatice u Graberju: održana državna izložba izvornih pasmina peradi Foto: Krešimir Đurić

FOTO Zagorski purani i kokoši hrvatice u Graberju: održana državna izložba izvornih pasmina peradi

Varaždinske vijesti | 23.10.2021. u 14:03h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Danas je u sportskoj dvorani Graberje u Varaždinu održana 7. Državna izložba izvornih pasmina peradi u Republici Hrvatskoj.

Izložbu je otvorio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek izrazivši zadovoljstvo što su Varaždin i Varaždinska županija opet domaćini jedne ovakve izložbe te pritom zahvalio svim uzgajivačima i izlagačima što su ustrajni u uzgoju u kojem očito strast prevladava nad ekonomskim pitanjima.

- Varaždinska županija je ponosna na svoje prepoznatljive izvorne pasmine životinja, a posebno na proizvođače bez čijeg truda, volje i mukotrpnog rada ne bismo imali ove danas izložene životinje. Ne izdvajajući nikoga posebno, već kao prvog među jednakima, samo za spomenuti je da Zagorski puran predstavlja važan element biološke raznovrsnosti Hrvatske i već smo ga zbog toga dužni svakako očuvati. Ujedno ne smijemo ga mjeriti samo ekonomskim potencijalom, već ga trebamo sagledati sa više aspekata. Zagorski puran predstavlja simbol Hrvatskog Zagorja i njegovim gubitkom nestao bi i jedan dio naše povijesti - rekao je Vincek te dodao kako zanimanje i odaziv izlagača potvrđuju opravdanost održavanja izložbe, zbog čega s "velikim optimizmom gledamo u budućnost i razvoj ove manifestacije".

Nakon službenog otvorenja u 11 sati, proglašene su i nagrađene kolekcije izvornih pasmina peradi - zagorskih purana i kokoši hrvatica, a u sklopu izložbe, održano je i predavanje "Stanje i perspektive uzgoja peradi na obiteljskim gospodarstvima Varaždinske županije".

Organizatori izložbe su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Varaždinska županija, Grad Varaždin, Županijski savez poljoprivrednih udruga, Udruga uzgajivača zagorskih purana Varaždinske županije, Općina Petrijanec i Hrvatski savez uzgajivača izvornih pasmina peradi. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede.